Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да помогнем на детето си, ако не умее да се защитава?

#

Децата са различни. Някои са много смели, други - не чак толкова. Някои обичат да общуват с всички, а други ги е срам да кажат дори "Добър ден" на продавачката в магазина. Ако детето ви е плахо в отношенията си с околните и не умее да се защитава, можете да му помогнете да го преодолее. Това определено ще е много полезно за него в бъдеще.

 

В училище

 

В училище малките "тирани" проявяват безпогрешно чувство към тези, които лесно биха се оставили да бъдат обиждани или контролирани. Плахият поглед и несигурната походка на детето ви го издават като идеалната "жертва". Останалите знаят, че то няма да се защитава. На какво може да се дължи неговата пасивност?

 

Най-вероятно детето ви смята, че агресивното поведение в училище не е позволено, тъй като това противоречи на възпитанието, което получава вкъщи. Естествено, няма нищо лошо да учите детето си, че хората трябва да се отнасят внимателно един към друг и че когато има проблем, той се решава чрез разговор. Но по този начин детето може да направи заключение, че на всяка цена трябва да избягва конфликтите, а училище това няма как да се случи.

 

дете, защитава, плахо, училище, приятели, братя, сестри

 

Как да му помогнете? Обяснете, че всяко правило си има изключение. Че е редно човек да се защитава от тези, които не уважават другите и се държат нахално. Обяснете му, че до физическа защите може да се стигне едва тогава когато думите и държанието не помагат и че просто става дума за законна защита от чуждо посегателство. Кажете му да не се оставя на децата в училище да го тормозят.


Сред приятелите

 

По всичко личи, че детето ви е готово да приеме всичко от страна на приятелите си, за да не попадне в изолация. Най-вероятно то смята, че не е достатъчно интересно за останалите. Защо самочувствието му е толкова ниско?

 

Вижте още: Агресията при децата

 

Една от причините може да се корени в ранното му детство. Ако проявявате недоверие към него, то може да е стигнало до извода, че не способно да направи нищо само. Другата възможност е това да са просто черти на характера му, които то да е наследило от родителите си. В крайна сметка, то оставя приятелите му да решават всичко.

 

дете, защитава, плахо, училище, приятели, братя, сестри

 

Как да му помогнете? Избягвайте да му задавате въпроси от рода на: "Защо се оставяш да те водят за носа? Защо не се защитаваш" Това още повече ще засили чувството му за провал. По-добре се опитайте да му отделите централна роля в семейството. Например, насърчавайте го да говори пред всички на масата - това ще го увери, че мнението му има значение за останалите и че това, което казва е интересно. Хвалете го за талантите му, независимо в каква област са те. Обяснете му, че при тези негови качества приятелите му ще го обичат и без да се налага да си дава закуската през междучасието!

 

Вижте още: Методи за възпитание на децата

 


С братята и сестрите

 

То е вечният губещ в "боевете" между братя и сестри, а когато го нападнат словестно, никога незнае как да се защити. В ролята му на губещ най-вероятно няма нищо случайно. Ако е най-голямо дете е възможно да сте му дали наставления да отстъпва на по-малките си братя и сестри. И обратно - в семействата с "култ" към първородните деца, по-малките сякаш се чувстват длъжни да се подчиняват. Ако детето е забелязало, че когато е в ролята на губещият, родителите са подчертано нежни към него, има вероятност то напълно съзнателно и преднамерено да търси състраданието им чрез тази позиция. По този начаин то изпъква пред братята и сестрите си.

 

дете, защитава, плахо, училище, приятели, братя, сестри

 

Как да му помогнете? Първо се запитайте какво във вашето поведение може да предизвика това неравенство между децата ви. Винаги съществува вероятност причините да са дълбоко вкоренени у самите родители. Понякога те отреждат на някое от децата си ролята, която е трябвало да изтърпяват в собственото си детство и ги наказват несъзнателно. Да, звучи грубо, но психиката на човек може да го изненада неподозирано. Отнасяйте се с децата ви с еднакво отношение. Само така може да се даде шанс на плахото дете да се отпусне.

 

Снимка: marin FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: