Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Никненето на зъбките

#

Периода на никненето на  първите зъбки предизвиква повишаване на температурата, повръщане, диария, дори ушна инфекция при бебетата. Но научните педиатрични центрове са на мнение, че за подобни симптоми има друга причина - настинките и чревните смущения се засилват в този период заради понижената устойчивост на организма.

 

Никненето на зъби при бебетата предизвиква симптоми, като лигавене, захапване на всичко до което детските ръчички могат да достигнат, плачливост. Пробива на зъбите става на отделни групи. За израстването на всяка група са необходими около три месеца. Това означава, че симптомите при някои деца могат да траят до петнайсет месеца. Естествено при някои деца тези симптоми напълно липсват.

 

Поникването на първото зъбче е различна за всяко дете. Има случаи в които бебето дори се ражда с него. Но съществува и другата крайност, в която зъбките не се появяват до началото на втората година. Подраняването или закъсняването на никненето на зъбките не е свързано с подраняването или закъсняването на другите аспекти от развитието на детето (ходене, говорене и др.).

 

зъби, поникване, бебе, дете

 

Обичайните симптоми – лигавене, плачливост, дъвчене на различни предмети се проявяват през трети – четвърти месец. А средната възраст за изникване на първото зъбче е седмият месец. Най-добре в периода на поникване на зъбите да дадете на детето си гумен пръстен или подобна играчка. Избягвайте играчки изработени от тънка пластмаса, защото те могат да се счупят и да задавят бебето с парчетата.

 

Вижте още: Д-р Цокова за красивата детска усмивка - част 1

 

Последователността на изникване на групите зъби, обичайно е една и съща. Първо се появяват двата долни средни резеца. Следват почти едновременно горните и страничните. Това се случва обичайно до края на първата година. В началото на втората поникват четирите първи кътника. Тяхното поникване често предизвиква проблеми със съня на бебето и дискомфорт – заради големината им. До края на тази година се появяват и кучешките зъби. В началото на следващата година се появяват и вторите кътници.

 

зъби, поникване, бебе, детеМлечните зъбки са общо двадесет. Здравината им зависи от диетата на майката по време на бременността, тъй като коронките им се образуват преди раждането. Най-добре е майката да се храни със зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти и бобови култури и да приема пренатални витамини.

 

Появата на постоянните зъби е след навършване на шестата година. Първо поникват задните кътници – зад млечните такива. След това порастват постоянните резци и кучешките зъби. Те разрушават корените на млечните резци и кучешки зъби за да могат да си проправят път. Същото се случва и с постоянните предкътници. Когато детето е на около дванайсет годишна възраст зад всеки от кътниците му израстват още по един зъб. След осемнайсет годишна възраст могат да израстнат още по един – мъдреците. Но при някой хора те изобщо могат да не се появят.

 

Вижте още: Грижа за бебешките зъбки

 

И временните, и постоянните зъби са заплашени най-вече от загниване. То стартира с разрушаването на целостта на емайла. Разрушаването се получава най-вече от млечната киселина произвеждана от бактериите намиращи се в зъбната плака. За да предпазите детските зъбки, избягвайте да давате на детето сладки неща или да го оставяте да спи с шише със сок или млечна смес.

 

Снимка: Serge Bertasius Photography, photostock FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: