Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Приготвяне на детската храна - хигиенни изисквания

#

Много заболявания се причиняват от бактерии, вируси, паразити, които могат да проникват в храносмилателната система посредством замърсена храна, вода, съдове, шишета и др. Затова е много важно да се спазва добра хигиена, когато се приготвя храната за бебето. Какво да направите?

 

 Всички прибори за хранене трябва да бъдат изварявани - шишета, купички, прибори и др.

 

Давайте на детето си само висококачествена и прясна храна. Микроорганизмите се унищожават при варене, а при затопляне те имат благоприятна среда за размножаването си.

 

Ястията с месо и сосове се развалят много по-бързо от сухите храни, затова задължително трябва да се държат в хладилник. Те стават негодни за консумация при по-продължително съхранение извън него (престоялата повече от 6 часа храна трябва не само да се затопли, а и отново да се извари).

 

дете, храна, изваряване, заразяване

 

Престоялата храна може да причини сериозни хранителни разстройства и натравяния при малките деца, дори и да няма доловими признаци на разваляне.

 

Млякото, което давате на детето трябва да е от животни, чието здравно състояние се контролира. Бебето може да се зарази с тежка болест, ако млякото е заразено.

 

Вижте още: Трябва ли да топля храната на моето бебе?

 

Яйцата трябва да се варят не по-малко от 10-12 мин. В противен случай има риск от салмонелозно заразяване.

 

Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват много добре. При не добре измити продукти има опастност детето да се зарази с дезинтерия, хепатит, глисти и др.

 

дете, храна, изваряване, заразяване

 

Съхранението на храната трябва да е винаги в затворени съдове и шкафове. Преносители на инфекции могат да бъдат някои насекоми.

 

Не слагайте храната в напукани съдове, защото тяхното почистване става трудно и е възможно да не отстраните добре замърсяванията.

 

Вижте още: Храни, които могат да бъдат опасни за вашето бебе

 

За приготвяне на детската храна използвайте стъклени съдове (например от йенско стъкло). Избягвайте алуминиеви и медни съдове. Пластмасовите могат да се използват само за кратко съхранение на храната, защото от тях се извличат токсични вещества.

 

Сними: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: