Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Дисменорея - болезнени менструации в юношеска възраст

#

Прояви

 

Нормалната менструацията или не предизвиква никакви усещания, или може да се съпровожда от незначителни болки ниско в корема, ненарушаващи обичайния начин на живот.

 

Някои жени имат силни болки в корема и кръста по време на менструация. Причините могат да бъдат анатомични или функционални особености на техния организъм.

 

Интензивността на болката се оценява:

по степента на загуба на работоспособността: невъзможност да изпълнява обичайната работа, да присъства на занятия, необходимост да лежи

по количеството обезболяващи таблетки и/или инжекции

 

За болката, нарушаваща обичайния начин на живот, трябва да се обръщате към лекаря. В менструалния календар е необходимо да се отбелязват дните на болката и нейната интензивност. И все пак, всяко зло за добро: болезнените менструации са безусловен показател за овулаторен менструален цикъл, ако за тях няма други причини.

 

момиче, менструация, болка

 

Любопитно е, че жени, които нямат проблеми с менструацията си, нерядко вместо съчувствие, могат да изразят раздразнение и едва ли не упреци за симулация към тези, които страдат от менструални болки. А нали съчувствието и грижата на приятели, учители, родственици в тези случаи са особено важни!

 

Какво е длъжна да знае майката на момичето за цикличните болки ниско в корема?

 

Да се обърне вниманието на майки, баби и други родственици върху това, че има случаи, когато в резултат на анатомични особености на половите органи на момичето, менструалната кръв не изтича навън. Това се среща изключително рядко, но последствията могат да бъдат много сериозни.

 

Четете още: 8 въпроса за вашия менструален цикъл

 

Тъй като няма ежемесечно изтичане на кръвта, матката се напълва с менструална кръв. У момичето ежемесечно или малко по-рядко се появяват болки ниско в корема. В началото могат да помагат обезболяващи медикаменти, но всеки път невидимата менструация се проявява с все по-силно изразена болка.

 

момиче, менструация, болка

 

Матката се разтяга, увеличава размерите си. В случаи на прибавена инфекция се развива възпалителен процес. Такива момичета понякога постъпват в болница с увеличен болезнен корем.

 

Какво представляват психологическите менструални болки?

 

Това са болки, възникващи в резултат на функционални изменения в ЦНС, понякога като резултат от внушен страх от менструацията. За съжаление, някои възрастни жени нерядко намират особено удоволствие в това да плашат подрастващите с потресаващи истории от своя “менструален" опит. Тези несъответствуващи на действителността истории формират у момичетата страх на очакването, който на свой ред украсява новите усещания в най-черни краски.

 

Четете още: Какво е това менструация и как се раждат децата?

 

С други думи много отрицателни усещания от първата и последващите менструации са внушени, а не реални.

 

Още веднъж да подчертаем - положителната психологическа настройка на момичето пред първата менструация играе изключително важна роля в неговия бъдещ живот.

 

момиче, менструация, болка

 

Психологическата природа на менструалната болка се потвърждава с невъзможността да се установи нейната причина, независимо от щателните изследвания, и слабия ефект от обезболяващите средства. Подобни болни трябва да се наблюдават от психоневролози.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимки: Foter.com


Подобни статии: