Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Методи за възпитание на децата

#

Автор: д-р О. Г. Торсунов, сп. Маргарита

 

Струва ни се, че характерът на малкото дете е все още неясен или че то още няма оформен характер, но всъщност това не е така. Всяко дете има свой характер, формиран още от самото му раждане. Проблемът е в това, кои качества на характера вие ще помогнете да се проявят и кои - не. Основното нещо, което се отразява върху характера на детето, е неговото възпитание. Съществуват различни методи на възпитание. Тук ще разгледаме 4-те най-разпространени.

 

Първи метод

 

Това е възпитание с доброта и нежност. То е възможно, когато е налице сътрудничество с децата и когато родителите разбират, че пред тях стои личност, а не предмет или "плът от тяхната плът". Тази личност може да съществува независимо от нас, съществувала е до този момент и ще съществува и без нас. Ако е налице такова разбиране, сътрудничеството е възможно.

 

Разбира се, в резултат на съжителството ни и унаследяването на някои черти на характера нашите деца приличат на нас, но истината е, че не бива да ги смятаме за наши копия. При правилно разбиране на взаимоотношенията с детето, се появява възможност за по-отзивчиво и ненатрапчиво общуване. Тогава детето само признава авторитета на родителите си, уважава ги и е склонно да ги слуша.

 

Вторият метод е възпитание чрез пристрастяване. Такова възпитание е от типа — ако си добро дете, ще имаш всичко, което поискаш. А ако си лошо, нищо няма да получиш. Това възпитание е от позицията на материалната заинтересованост. Така децата се възпитават в пристрастеност.
 

Третият метод е възпитание в невежество — когато над детето се извършва насилие. Разглезването на децата е също възпитание в невежество.

 

Четвъртият метод е безличностното възпитание, когато родителите просто не обръщат внимание на детето си: "Нека живее, както си иска. Всички деца са били такива и нищо страшно не се е случило. Всички пушат, пият..."

 

Последните три са методите на неправилното възпитание. Те възникват, защото човек смята детето за своя собственост, т.е. родителите смятат детето си за част от себе си, детето не принадлежи на себе си, а на тях. В този случай, родителите не могат да възпитават правилно и резултатът е нулев. Лъжливото его на детето в този случай ще протестира срещу волята на родителите си. Това става от само себе си, независимо от това дали ние искаме това или не.

 

Източник: д-р О. Г. Торсунов, сп. Маргарита


Подобни статии:

Коментари:

  1. julieta каза:

    s boi I nasilie li se vaspitavat decata molq kajete?