Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

6 стъпки за перфектно лятно тяло - част 2

#

Продължава от: 6 стъпки за перфектно лятно тяло – част 1

 

4. Яжте умно

 

Намалете приема на калории. Това е най-ефективният начин да отслабнете. Количеството калории, които трябва да приемате дневно зависи от височината и теглото ви. Можете да използвате онлайн калкулатор за калории или да се консултирате с диетолог.

 

Записвайте си какво ядете. Знаете ли, че всъщност хората, които си водят дневник с храните, които ядат, отслабват повече от тези, които не го правят. Не забравяйте да включите в изчисленията на калориите и всички напитки и сокове, които консумирате. Ще се изненадате колко допълнителни калории ви носят те.

 

лято, фигура, тяло, хранене, спорт, движение, плодове, зеленчуци

 

Яжте прости протеини – пиле, риба и т.н. Пуешкото например е богато на протеини и се усвоява бързо. Може да опитате и тофу или яйца. Ограничете въглехидрати като хляб, макарони и ориз. Яжте плодове и зеленчуци. Тези храни са много богати на витамини и помагат на кожата ви да изглежда добре – нещо, за което ще сте много благодарни на плажа.

 

Откажете се от бургери и всякакви подобни „фаст фуудс“. Ако   не можете да се откажете от сладкото и шоколада, опитайте да ги замените с плодове, фъстъчено масло, мед или тъмен шоколад. Не пийте и алкохол. Всъщност той съдържа повече калории, отколкото можете да си представите. Някои коктейли например ви носят около 700 калории. Можете да пиете вино, като най-добре го пийте само с вода или сода.

 

лято, фигура, тяло, хранене, спорт, движение, плаж, вода

 

Пийте много вода. Доброто хидратиране може да предотврати един куп заболявания – от главоболие, до камъни в бъбреците. Водата ще направи кожата ви по-сияйна, ще ви направи по-енергични и ще държи стомаха ви пълен между храненията.

 

Не пропускайте закуската. Ако хапвате здравословна закуска, това ще ви помогне да дадете добър старт на метаболизма си. Освен това ще ви зареди с енергията, от която се нуждаете през деня. Колкото по-рано закусвате, толкова повече време ще имате да изгорите калориите. Спрете да се храните късно вечер. Метаболизмът ви се забавя изключително много вечер преди лягане, така че забравете за хапването преди сън.

 

Четете още: Насърчавайте децата си да бъдат физически активни

 

5. Останете мотивирани

 

Намерете си приятел/ка, с който да минавате заедно по пътя към перфектната фигура. Можете да се конкурирате, да споделяте съвети и да се окуражавате един друг. Така ще поддържате нивото на мотивация доста по-високо. Можете да се включите и в група за отслабване. Вече има доста такива, дори и онлайн. Така ще можете да следите напредъка си и да се срещнете с други хора, с които да разменяте съвети, истории и т.н.

 

лято, фигура, тяло, хранене, спорт, движение

 

Купете си бански костюм и го окачете някъде в къщи, където да го виждате всеки ден. Той ще служи като мотивация за вас и визуално напомняне за ползите от всички вложени усилия и упорит труд. Не забравяйте защо сте започнали. Да поддържате добра форма може да е доста трудно. Но представете си колко добре ще се чувствате като постигнете целта си.

 

Четете още: Креативни физически упражнения

 

Почивайте си от време на време. Ако се измъчвате, ще сте по-склонни да се откажете напълно – това си е в човешката природа. Ако наистина умирате за парченце от тортата – хапнете малко, ако се лишавате напълно, това само ще доведе до по-жесток апетит и склонност да се натъпчете по-късно.

 

6. Отбелязвайте напредъка си

 

Следете теглото си, но не се теглете всеки ден. Теглото на всеки човек варира ден за ден, което се дължи най-вече на теглото на водата. Не забравяйте, че мускулите все пак тежат повече от мазнините. Ако се упражнявате много, вероятно ще трупате мускули и теглото ви може да не се промени кой знае колко, за сметка на визията.

 

лято, фигура, тяло, хранене, спорт, движение

 

Да си направите снимка преди и след също е добра идея. Гледайте как ви стоят дрехите ви. Ако си имате дънки, които са ви тесни, пробвайте ги отново, след няколко седмици на диета и спорт. Теглото може да бъде заблуждаващо, но дрехите – никога.

 

Снимки: WordRidden, HotlantaVoyeur, Cinzia A. Rizzo, l.tyler Foter.com


Подобни статии: