Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

6 здравословни ползи от зелената салата

#

Пролетното възраждане на зеленииите означава, че може да върнете сезонните салати отново в менюто си и да се възползвате от техните многобройни ползи за здравето.

 

Спанак, цикория, кресон, за които не се сещате винаги, но те всички съдържат витамин К. Изледвания сочат, че липсата на достатъчно витамин К при жените води до ниска костна минерална плътност. Само една чаша (250 мл) нарязан кресон доставя до 100% от дневния прием на витамин К, цикория - 120% и спанак - 170%.

 

Изострят зрението

 

Сложете заедно спанак, салата и маруля с червено листо: те всички съдържат витамин А, лутеин, зеаксантин – ключът за добро зрение. Витамин А помага на очите да се адаптират на ярка светлина в тъмнина. Лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат да се филтрира високо енергийната светлина, която може да причини увреждане на очите, от свободните радикали.

 

Четете още: Зеленчуци, който не яде...

 

Ревитализира мускулите

 

Последно шведско проучване установи, че неорганичните нитрати – особено в спанака, карат мускулите да използват по-малко кислород. Проучването, в което участвали здрави хора, каращи велоаргометър преди и след приемане на доза нитрати, установило, че се подобрява работата на митохондриите, което подсилва клетките в мускулите.

 

6 здравословни ползи от зелената салата

 

Бори се с рака на гърдата

 

Проучване показва, че фенетил изотиоцианатът в кресона нарушава сигналите на туморите, които предизвикват в нормалните тъкани да порастват нови кръвоносни съдове и да се хранят с ракови клетки. Участниците в проучването, които били лекувани от рак на гърдата яли голяма порция кресон. Проучването показва, че ключовият протеин повлиява процеса на сигнализация. Въпреки, че са необходими още изледвания, проучването гласи, че хранителния прием на кресон може да е достатъчен за да се модулира този потенциален анти-раков път.

 

Четете още: Какви са ползите за здравето от зеленчуците?

 

Защитава сърцето

 

Включването на салата Цезар в менюто ви дава възможност да се възползвате от високите нива на две здравословни хранителни вещества за сърцето. Две чаши (500мл) от настъргана салата съдържа 40 на сто от дневната нужда от фолиева киселина и 10 на сто фибри. Едно проучване показва, че колкото по-високо е нивото на фолиевата киселина в диетата на човек, толкова по-нисък е рискът от инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Разтворимите фибри намаляват нивото на лошия холестерол.

 

Снимки: vanillaechoes, SOMMAI FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: