Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

9 разлики между мъжкия и женския мозък

#

Почти всеки човек е заинтригуван от мисловните процеси на противоположния пол. Въпреки че често се разпространяват противоположни „слухове“, то мъжът и жената все пак са от една планета. Това обаче не означава, че няма разлика между техните мозъци. Приготвили сме ви един кратък списък от 9 разлики между мъжкия и женския мозък.

 

1. Размер на мозъка

 

Обикновено мъжкият мозък е с около 10% по-голям от женския. Въпреки, че тази маса дава на мъжете повече сила, тя изобщо не ги прави по-интелигентни. По-скоро, според учените, причината за по-големия размер на мозъка, е нуждата от трупане на повече телесна и мускулна маса при мъжете.

 

2. Полукълба

 

Повечето мъже имат доста по-добре развита лява половина от мозъка, докато при жените балансът между ляво и дясно полукълбо е по-добър. Затова жените се смятат за по-интуитивни, а често и по-добре комуникиращи. Сред мъжете има повече работохолици и интроверти, в сравнение с жените.

 

мозък, мъжки, женски, жена, мъж, мислене, процеси

 

3. Връзки

 

Жените имат привилегията да притежават по-добри комуникационни умения и емоционална интелигентност, отколкото мъжете. Жените са по-добре ориентирани в групи и търсят решения на проблемите чрез обсъждане и задаване на въпроси. Мъжете често имат проблем с това да разчетат дадени емоционални сигнали, освен ако не са ясно вербализирани – това прави комуникацията между половете по-трудна.

 

Четете още: Рецепта за здравословна връзка

 

4. Математически умения

 

Дялът в мозъка, свързан с числата, е доста по-голям при мъжете, отколкото при жените. Мъжете много често имат доста по-високи резултати на математически тестове, отколкото жените.

 

5. Стрес

 

Изправени пред стресова ситуация, мъжете обикновено предприемат стратегия „битка или бягство“, докато жените са склонни да подходят по-дипломатично и дори да опитат „сприятеляване“. Това се корени в техните естествени инстинкти за полагане на грижи за децата и установяване на силни връзки.

 

мозък, мъжки, женски, жена, мъж, мислене, процеси

 

6. Език

 

Жените често превъзхождат по езикови умения мъжете, поради две причини – две зони в мозъка, които отговарят за езиците, са по-големи при жените и освен това, жените използват по-балансирано двете полукълба на мозъка си, докато мъжете се фокусират повече върху лявото.

 

7. Емоции

 

Тъй като жените са с по-развита лимбична система, те са по-способни да разбират и изразяват чувствата си. Това ги прави по-добри в свързването с други хора, но и ги предразполага към повече различни видове депресия.

 

Четете още: Какво мислят мъжете за връзките? (част 1) 

 

8. Пространствени способности

 

Париеталната област в женския мозък е по-дебела, което прави за тях по-трудно мисловното завъртане на обекти – важно пространствено умение. Жените често имат проблеми с пространствени задачи както в тестове, така и в реалния живот. Мъжете от своя страна са доста по-добри в това.

 

мозък, мъжки, женски, жена, мъж, мислене, процеси

 

9. Податливост на мозъчни разстройства

 

Мъжете са по-често страдат от дислексия или други езикови увреждания, тъй като лявото полукълбо при тях по-често е доминиращо. Те са по-податливи и на аутизъм, ADHD и синдром на Турет, а жените - на афективни разстройства като депресия и тревожност.

 

Снимки: PinkPersimon, pinkcigarette, darkday Foter.com


Подобни статии: