Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Бебето и храненето под час

#

Вие сте важни - не само за себе си, но и за другите. Вие имате важни неща за правене. Много от тези неща са планирани.

 

Взимате майка си от летището във вторник, в 3:00 часа. Имате час при фризъора в четвъртък в 10:00. Вашият работен ден има определени начало и край. Също така и този на съпруга/приятеля ви. Това означава, че е най-добре, ако главните неща за вършене през деня са планирани по часове.

 

Сега си представете следното - отгоре на всичко изброено по-горе, да трябва да организирате и ходенето си до тоалетна. Трябва да се тренирате да използвате тоалетната на всеки 2 1/2 часа. Без тичане до тоалетната между определените часове, без пропускане, защото нямате нужда в даден момент. Всеки 2 1/2 часа. По план.

 

Какво? Нямате време между важните неща през вашия ден за такъв вид строго планиране на тривиални неща? Разбира се, че не. Нашият ден преминава по-гладко, когато е организиран около по-важните задачи, като поставяме по-маловажните между тях. Така имаме възможност за промяна, ако се наложи.

 

бебе, кърмене, планиране, организиране

 

Нашата култура е стигнала дотам да мисли за храненето на бебето,като за важна задача през деня. Има достатъчно книги, които ни казват, че трябва да планираме тези важни задачи така, че животът ни да преминава гладко, така че бебето да не обсеби напълно живота ни, така че да има време и за всичко друго. А, но какво ако храненето на бебето е неголяма задача? Ако е, не му ли позволяваме твърде много контрол върху живота ни, щом като го издигаме до статуса на "трябва да бъде в програмата"?

 

Четете още: 10 стъпки към успешно кърмене

 

Първо, кърменето на бебето отнема време, и отнема всичко останало. Вие имате чувството, че целият ви ден се завърта около храненията на бебето, и звучи добре да си мислите, че бихте могли да организирате тази важна задача и някак си да придобиете някакъв контрол върху него. Планирането се явява като спасяващо здравия разум.

 

Но веднъж щом се научите лесно да слагате бебето да суче, веднъж щом то се научи как бързо да захапва зърното на гърдата, веднъж щом първите седмици са минало, храненето вече не е важна задача.

 

бебе, кърмене, планиране, организиране

 

Можете да кърмите докато готвите, в леглото, докато гледате телевизия, или ядете, или пишете, или ходите. Ако на вашето бебе му е била дадена възможността да похапне когато му се прииска, то никога не е наистина гладно, и вие можете да отложите кърменето за момента, в който приключите с даден ангажимент. Или можете да си вземете бърза почивка от това, което правите, за да го накърмите само за няколко минути и да го оставите достатъчно заситено за да почака малко по-дълго.

 

Четете още: Как да разберете дали бебето ви приема достатъчно мляко?

 

Този вид лесно за поддържане поведение на чести, къси, подвижни във времето кърмения освобождава дена ви за структурирането му около други по-интересни дейности. Когато храненето на бебето е нерегламентирана дейност, както например гушкането му, денят на всеки обикновено преминава по-гладко включително и този на бебето...и вашия.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: sdminor81,Tim & Selena Middleton, Celestipoo Foter.com


Подобни статии: