Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Да и не за интимната хигиена

#

Добрата интимна хигиена е от съществено значение за репродуктивното здраве на жената. Тя може да намали риска от развитието на инфекции, да ускори възстановяването от заболявания и да предотврати неприятни симптоми, като сърбеж и вагинално течение. Ето и какво трябва и какво не трябва да правите, ако искате да поддържате добра интимна хигиена:

 

ДА: Измивайте ежедневно интимната зона.

 

Това означава, че просто трябва да използвате хладка или топла вода, за да измиете интимните си части. Можете да използвате неутрални интимни гелове, които не съдържат сапун, аромати и оцветители.

 

НЕ: Не използвайте сапун.

 

Сапунът е силно алкален и агресивен към нежната и чувствителна кожа на интимната област. Винаги избирайте натурални продукти за измиване, които не съдържат сапун.

 

ДА: Използвайте интимни кърпички, ако нямате възможност да се измиете.

 

Интимни кърпички са изключително удобни, особено когато сте в менструация, по време на топлите месеци или по време на пътуване.

 

интимна хигиена, измиване, интимна област, сапун

 

НЕ: Не носете синтетично или стегнато бельо.

 

Синтетичните материи не позволяват на кожата да диша, което води до повишаване на температурата и влажността в интимната област. Тесните дрехи създават триене, което може да доведе до микроскопични разкъсвания на кожата. Комбинирано с увеличената топлина и влага, получавате перфектната рецепта за вагинална инфекция. Избирайте естествени материи и избягвайте да носите тесни дрехи за продължителен период от време.

 

ДА: Винаги се почиствайте по посока отпред –> назад.

 

Много е лесно да прехвърлите бактерии от ануса към влагалището, ако се почиствате отзад напред. Използвайте неоцветена и неароматизирана тоалетна хартия, за да избегнете раздразнение.

 

Вижте още: Вагинално течение - кое е нормално и кое не?

 

НЕ: Не използвайте парфюми или дезодоранти в интимната област.

 

Всяка вагина има специфична и уникална миризма, и освен ако нямате някакъв проблем, тя не би трябвало да е неприятна. Силната миризма може да е сигнал за инфекция.

 

ДА: Използвайте успокояващ продукт след обезкосмяване.

 

Независимо дали се обезкосмявате с кола маска, депилиращ крем, самобръсначка или друго, винаги хидратирайте кожата си преди процедурата и използвайте успокояващ продукт след нея. Така ще предотвратите сърбежа и дразненето на кожата.

 

интимна хигиена, измиване, интимна област, сапун

 

НЕ: Не прекарвайте цял ден с една превръзка.

 

Дамските превръзки не са предназначени за употреба за продължителен период от време. Подобно на синтетичното бельо, те не позволяват на кожата да диша, могат да я раздразнят и да причинят инфекция. Това важи както за тях, така и за тампоните. Винаги подменяйте превръзките и тампоните си на всеки 3-4 часа, и точно преди лягане и веднага след ставане.

 

ДА: Потупване вместо триене.

 

След душ използвайте мека и чиста кърпа и чрез потупване подсушете интимните си части внимателно, без да търкате.

 

Вижте още: Нормална ли е вагината ми?

 

НЕ: Не използвайте продукти, съдържащи дразнители или алергени.

 

Това е отнася до всякакви лосиони, спрейове, пени за вана и други. Част от съставките, които трябва да избягвате, се срещат в продукти като перилни препарати, ароматизатори, оцветители, консерванти.

 

Снимки: adedip Foter.com


Подобни статии: