Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Грижете се за вашите зъби по време на бременността

#

Жените, които са бременни получават много информация подчертаваща значението на здравословния начин на живот, храненето и упражненията. Освен това е добре, бременните жени да знаят, че в този период и грижата за зъбите е от изключително значение.

 

Препоръчително е бременните жени да се грижат внимателно за здравето на тяхната устна кухина, за да избегнат развитието на пародонтоза, която според лекарите, може да допринесе бебетата да се родят преждевременно или с по-ниско тегло.

 

Вижте още: Как да се грижим правилно за зъбите си? 

 

Бебета родени с ниско тегло са изложени на по-голям риск от здравословни проблеми, които да ги повлияят през целия им живот, забавени двигателни и социални умения, когнитивни увреждания. Бебетата родени 3 седмици по-рано могат да имат респираторни проблеми, нарушения на слуха, загуба на зрението, храносмилателни проблеми.

 

бременност, зъби, венци, пародонтоза

 

Какво е пародонтозата?

 

Пародонтозата или заболяването на венците е причинено от лепкав филм от бактерии, които се придържат към зъбите. Ако не се лекува, може да предизвика инфекция на тъканите, които обграждат и поддържат зъбите, което може да доведе до тяхното окапване. Заболяването на венците е свързано и с други сериозни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания.

 

Вижте още: 7 стъпки към по-красива усмивка

 

Кои са симптомите?

 

Венците са много чувствителни, зачервени, подути, отдръпват се от зъбите, лесно кървят по време на миене и хранене.

Лош дъх.

Загуба на зъби или промяна в захапката.

 

бременност, зъби, венци, пародонтоза

 

Препоръчително е бременните жени да си насрочват редовни срещи с дентален специалист за стоматологични почиствания и прегледи, и да се свържат с него, ако забележат някакви промени свързани със здравето на тяхната устна кухина. 

 

Снимки: Kamienok, bulletproofsoul67 Foter


Подобни статии: