Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Женската репродуктивна система

#

Автор: Доц. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

Репродуктивните органи, които се намират извън тялото на жената се наричат гениталии. В гениталната област има 3 анатомични отвора. В предната част на тялото е уретрата, след тове е отвора за вагината, и третият е анусът.

 

Външната генитална област се нарича вулва. Тя включва клитор, големи и малки страмни устни. Най-чувствителната част от гениталната област е клиторът. Това е грахообразен орган, в който е разположено голямо количество нервни окончания, чиято единствена известна функция е да доставя сексуално удоволствие. Клиторът е защитен от кожна торбичка и е еквивалентът на мъжкия пенис.

 

жена, репродуктивна система, матка, вагина, яйчник

 

Големите (външните) срамни устни обграждат отвора на вагината. Те са изградени от мастна тъкан, която омекотява и защитава вагиналния отвор. Между големите срамни устни се намират малките срамни устни.

 

Вагината е отвор, който свързва матката със срамните устни. Обикновено е плоска, но може да се разтегне до значителни размери (при раждане). Стените на вагината са съставени от мускули и са гладки и меки. Тя завъшва с шийката на матката.

 

Матката е мястото, в което се прикрепят оплодените яйцеклетки, растат и се развиват в бебе по време на бременността. Тя се намира в долната част на корема, точно зад пикочния мехур. Матката е кух крушообразен орган, който е с приблизителните размери на юмрук. Във вътрешността на мускулните стени се намира лигавицата на матката. В нея се имплантира вече оплодената яйцеклетка. Ако жената не е бременна, лигавицата на матката се излющва и изхвърля от тялото заедно с менструалната кръв.

 

Входа на матката се нарича маточна шийка. Тя свързва матката с вагината. Съдържа специални жлези, които произвеждат слуз (цервикална слуз), която предпазва матката от бактерии. Освен това тя помага на спермата да навлезе в матката, когато яйцеклетката е узряла.

 

Двете фалопиеви тръби са свързани с горната част на матката и са дълги около 10 см. Всяка тръба формира кух проход, който се разширява в горната си част и е отворен към коремната кухина над яйчниците. По него айцеклетките се придвижват от яйчниците до матката. Вътрешността на фалопиевите тръби е покрита с милиони реснички, които се движат ритмично, за да изтласкат яйцеклетката напред.

 

жена, репродуктивна система, матка, вагина, яйчник

 

Но придвижването на яйцеклетката не е единствената функция на фалопиевите тръби - те подхранват яйцеклетката и ембриона в ранния му стадий. Освен това, спермата опложда яйцеклетката в една от тръбите.

 

Двата яйчника с размери на бадем се намират от двете страни на коремната кухина в захвата на фалопиевите тръби. Те имат две функции – производството на яйцеклетки и секретирането на хормони. Всеки месец, в периода на овулацията, узрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и попада във фалопиевите тръби.

 

Фетуса (бебето) има около 2 милиона яйцеклетки в яйчниците си преди да се роди. До момента на раждането това количество прогресивно намалява и остават само около 300 000. За разлика от мъжките тестиси, които непрекъснато създават милиони сперматозоиди, яйчниците не произвеждат нови яйцеклетки. Всеки месец по време на овулацията узрява по една яйцеклетка, докато не се изчерпи наличното количество, след което настъпва менопаузата.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: