Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да подготвя тийнейджъра си за втория си брак?

#

Често вторият път е на късмет! Но ако имате тийнейджър, нещата не стоят точно така. Дори да сте готови да продължите живота си напред и да планирате втори брак, детето ви може да има проблеми с приемането на този факт. Какво можете да направите, за да облекчите положението?

 

В наши дни близо половината бракове се разпадат преди децата да навършат 16 години. Често двойките, които се женят втори път са на възраст около 40 години, а децата им са в тийнейджърска възраст. А за разлика от възрастните, на тийнейджърите им е изключително трудно да приемат, че майка им или баща им се жени за някой друг, който не е техен биологичен родител. Това може да им повлияе толкова силно, че те не просто няма да са способни да приемат новия родител, но могат да изпитват и емоционални затруднения и проблеми.

 

Много родители чакат докато детето им порасне достатъчно, за да могат да говорят с него и да му обяснят причините да искат да се оженят повторно. Но когато този момент дойде и проведат този разговор, осъзнават, че въпреки че детето им разбира ситуацията, повторният брак не е нещо за което то е готово психически.

 

тийнейджър, приема, втори брак, родител

 

Повторният брак води след себе си различни проблеми. Включването на нов човек в живота на детето може да е трудно за приемане. То може да започне да обвинява биологичния си родител за своите емоционални затруднения. Те от своя страна, могат да предизвикат и промени в поведението – възможно е детето да започне да отказва да се храни нормално или да започне да подмокря леглото. Това може да се дължи просто на факта, че другият му родител му липсва.

 

Четете още: Тъгата при тийнейджърите

 

Най-доброто, което родителите на такива деца могат да предприемат, е да поговорят открито с тях и да им помогнат да приемат промяната. Има няколко подхода, които могат да приложат, за да помогнат на детето си да приеме новия родител по-леко и без излишна емоционална травма:

 

Срещи с биологичния родител

 

Не пречете на детето си да се вижда с другия си биологичен родител, в случай, че сте разведени с него. Независимо каква е ситуацията между вас, поставянето на детето по средата е огромна грешка. Оставете детето си да прекарва време с него – това ще е полезно и за тримата.

 

тийнейджър, приема, втори брак, родител

 

Изграждане на връзка с новия родител

 

Емоционалната връзка между детето ви и бъдещия ви съпруг/съпруга е изключително важна. Подтикнете ги да прекарват качествено време заедно, за да могат да се опознаят.

 

Четете още: Как да помогнете на тийнейджъра да създаде приятелства?

 

Не се опитвайте да налагате собственото си мнение на детето си

 

Не се опитвайте да влияете върху мислите и вижданията на детето си. Оставете го да изгради собствено мнение за бъдещия ви съпруг/съпруга. Попитайте го какво мисли за него, но не се опитвайте да промените мнението му. Не му казвайте, че новият ви партньор ще е чудесен баща/майка – това може да не му се отрази добре.

 

Попитайте детето си какво мисли, опитайте се да го разберете и уважавайте мнението му.

 

тийнейджър, приема, втори брак, родител

 

Съвети за бъдещия съпруг/съпруга:

 

Ако нямате идея за какво да си говорите с детето на бъдещата си съпруга/съпруг и не искате и двамата да се чувствате неудобно, се опитайте да го предразположите. Не го заливайте с въпроси за оценки и училище. Опитайте да положите основите на приятелство, така че в бъдеще да прерасне в по-силна връзка.

 

Четете още: Как да се разбирате с вашия тийнейджър в 9 стъпки - част 1

 

Приемете детето с отворено сърце. Направете така, че то да се чувства комфортно с вас и да ви приеме. Най-добрият начин да постигнете това и да създадете връзка помежду ви е да прекарвате повече време с него. Играйте видео игри, планирайте пикник или ваканция заедно или гледайте филм – възможностите са много.

 

Снимки: Tim . Simpson, Tyrone Daryl, [ Ben ], James Laurence Stewart Foter.com


Подобни статии: