Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да се справите със страха от раждането?

#

Страхът от раждането съпровожда почти всяка жена, на която то предстои. До голяма степен това се дължи на драматичните образи, които се показват по телевизията. Освен това в наши дни жените искат да имат все по-голям контрол върху всеки аспект от живота си.

 

Смята се, че поради завишения страх от раждането, доста повече жени избират цезаровото сечение пред нормалното раждане. В момента броят на жените, предпочели цезарово сечение е почти два пъти по-висок, отколкото преди 10 г.

 

Жените, които се страхуват от раждането, се нуждаят от психологическа подкрепа, насоки от страна на акушерките и лекарския екип като цяло и обучение и информация по време на бременността. Съществуват редица начини бъдещите мами да си набавят необходимата информация и да се справят със страховете от раждането.

 

Доверете се на дула

 

Дулата е жена, обучена специално за това - да осигури помощ и подкрепа на раждащата жена. Дули е имало векове наред и в наши дни. Mного жени се обръщат за помощ, насоки, съвети и подкрепа, към тях.

 

страх, раждане, болка, дула, подкрепа, информация, релаксация

 

Наличието на дула по време на раждането, обикновено намалява значително неговата продължителност. Наблюдава се и спад в случаите, в които се стига до цезарово сечение и нуждата от медикаменти и болкоуспокояващи.

 

Дулата разбира страха и вълнението и съчувства на раждащата жена. Ако изберете да се възползвате от услугите на дула, вероятно ще се срещнете с нея между 3 и 6 пъти преди раждането и 3 пъти след това. По време на самото раждане тя ще е до вас, ще ви дава съвети, ще ви насърчава, ще държи ръката ви и т.н.

 

Четете още: Как да измервате контракциите?

 

След раждането, тя ще ви помогне и ще се погрижи за вас. В най-честия случай дулите нямат медицинско образование, но са посещавали курс за обучение и притежават сертификат за това. Все повече жени прибягват до услугите на дула по време на раждането и по този начин отчасти се справят със страха.

 

Въоръжете се с информация

 

Като за начало, спестете си гледането на филми или предавания, в които се показва раждане. Там винаги всичко е много драматично, лекарят идва в последния момент, за да спаси бебето или майката. Това обаче е далеч от истината.

 

страх, раждане, болка, дула, подкрепа, информация, релаксация

 

По-добре се въоръжете с повече полезна информация за самият процес на раждането. В болниците раздават брошури, а в интернет е пълно с информация. Можете да говорите със своя лекар или с дула. Питайте всичко, което ви интересува.

 

Раждащата жена трябва да е наясно какво се случва, защо се нуждае от медикаменти, защо водите изтичат, кога контракциите означават раждане и т.н. Набавете си книги с необходимата информация и разберете възможно най-много за процеса. Направете информиран избор за това как искате да родите, а не избор, базиран на страховете ви.

 

Четете още: Какво е чувството да имаш контракция?

 

Техники за релаксация

 

Можете да усвоите техники за релаксация по време на раждането, като например традиционното ритмично дишане, което можете да упражнявате преди да дойде моментът. Бременните жени вече могат да се възползват и ароматерапията, като средство за успокоение, например.

 

Различни техники за релаксация можете да научите и в пренатални класове или училища за бременни. Някои пренатални класове ще ви научат и на техники за визуализация на живота ви като майка.

 

страх, раждане, болка, дула, подкрепа, информация, релаксация

 

Специалистите съветват да си представяте, че държите бебчето си около няколко минути всяка вечер, преди да родите. Представяйки си, че всичко е минало добре и бебето ви е добре, тревожността ви постепенно ще изчезне.

 

Можете да се научите и на нещо като самохипноза, за да се справите с болката по време на бременността. Това е техника, подобна на медитацията, която ще ви помогне да се отпуснете повече по време на раждането и да изпитвате по-малко болка. Отделете повече време, за да научите различни техники за релаксация - то определено ще ви се отплати.

 

Снимки: Roberto Carlos Pecino, B&B Fotografía 2013, teresawer, Ⅿeagan Foter.com


Подобни статии: