Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да включите децата в домакинската работа?

#

Включването на децата в домакинската работа е добър начин да ги научите на отговорност. Те ще разберат колко е важно да пазят къщата чиста.

 

Чистенето често се възприема като работа и децата ще направят всичко възможно да го избегнат, ако то не се представи в положителна светлина и не се превърне в нещо забавно. Следвайте съветите ни, за да накарате цялото семейство да работи в екип:

 

Направете почистването забавно

 

Защо не превърнете домакинската работа в игра? Можете да организирате състезание по прибиране на играчки или по съберане на чорапи. Или просто да танцувате с парцала за прах.

 

Някои други предложения за игра са:

 

• Състезание с прахосмукачка

 

Настройте хронометъра (всеки мобилен телефон има такъв) и засечете времето на децата, за да видите, кой ще почисти най-бързо стаята си. Те ще се радват на това предизвикателство, което е и добър стимул да получават задачи, които ще осъществяват бързо и ефективно.

 

• Музикално почистване

 

Пуснете музика, за да повдигнете духа на всички и чистете стая по стая. Започнете от долния етаж и работете докато сте готови с цялата къща.

 

дете, домакинска работа, почистване

 

• Разделете се на отбори

 

Разделете семейството на отбори и нека единият да почисти една част от жилището, а другия отбор другата част, като прецените площта да е приблизително еднаква. Отборът, който свърши пръв е победител.

 

• Подгответе награди

 

Те могат да бъдат чудесни за насърчаване на доброто поведение, така че защо да не пробвате с тях за по-бързо почистване? Използвайте стикери за отбелязване на различни задачи, като възнаграждавате децата с лакомство след като са завършили някоя задача.  

 

Четете още: 10 грешки във възпитанието, които все някога правим

 

Бъдете кратки

 

Важно е да поставите реалистични цели за едно дете. Не можете да очаквате, че едно 5 годишно дете ще прекара един час в почистване, така че съсредоточете се върху задачи, които то лесно може да изпълни – подреждане на играчките, да помогне с избърсването на праха или измиване. Ако чистите по малко всеки ден, ще е по-малко вероятно детето да се отегчи и това ще е една задача по-малко, особено ако включите всички членове на семейството.

 

Започнете рано

 

Веднага след като проявят интерес към това, което правите, защо не дадете на децата си техен собствен парцал и да ги накарате да ви помогнат с почистването на своите играчки като им обясните какво правите и защо. Редовно подреждайте играчките и насърчавайте децата си да ги съхраняват правилно или да ги рециклират.

 

дете, домакинска работа, почистване

 

Помагайки на децата си да се научат почистват и да правят сами определени задачи в началото на деня, ще ги научите на ценното житейско умение, че не можете да ги "носите на гърба" си през целия им живот.

 

Започнете с малко и надграждайте постепенно – деца на възраст 2-3 години не могат да разберат значението на прибирането на играчките или да слагат собствените си прибори в мивката, но ако ги хвалите всеки път, когато нещо е подредено, те ще бъдат по-склонни да да помогнат отново.

 

Четете още: Как да научите своето дете на добри маниери?

 

Идеи за домакинска работа за деца на възраст под 5 години:

 

да ви помагат с подреждането на стаята и да подреждат играчките си

да помогнат с оправянето на леглото им

да поставят дрехи в коша за пране

да ви помагат със забърсването на праха

да сложат чисти кърпи в банята

да ви помогнат със забърсването на масата

 

дете, домакинска работа, почистване

 

5-10 години

 

да почистят стаята си и да подредят играчките си

да оправят леглото си ежедневно

да измият съдовете или да заредят съдомиялната

да изхвърлят боклука

да почистят праха

да помогнат в почистването на колата

да пуснат прахосмукачка

 

Над 10 години

 

всички неща изброени по-горе

да зареждат пералнята

да изчистят банята

да измият прозорците

да почистят колата

 

Снимки: {N}Duran, Jenny Lee Silver, Paul Vallejo Foter.com 


Подобни статии: