Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как тийнейджърите говорят за чувствата си?

#

Повечето тийнейджъри живеят забързан, хаотичен живот, изпълнен с различни дейности вариращи от уроци, до извънучилищни дейности. Освен това те са заети да мислят за бъдещето, а като допълнение - преминават през различни физически промени, които могат да доведат до промени в настроението или до емоционални проблеми. Важно е тийнейджърите да разговарят за своите чувства, защото това ще им помогне да се справят с ежедневният стрес и промените, характерни за юношеството.

 

Вербална комуникация

 

Някои тийнейджъри по-лесно изразяват чувствата си и говорят за своите интереси, дейности и тревоги. Те могат редовно да говорят по важни въпроси с членовете на семейството си, приятелите си и други близки хора.

 

Тийнейджърите, които не изразяват чувствата си и не говорят с другите за проблемите си са изложени на по-висок риск от поява на промени в настроението. Родителите могат да помогнат на тийнейджърите да комуникират ефективно, като редовно ги ангажират в разговор, проявяват интерес и участват в техния живот.

 

тийнейджър, чувства, говорят, комуникация

 

Невербална комуникация

 

Невербалната комуникация включва фактори като позиция на тялото, контакт с очите и мълчание. Тийнейджърите, които не са сигурни как да изразят устно неприятни емоции могат да стоят в защитни пози с кръстосани ръце, да избягват контакт с очите или да не говорят с родителите си. Родителите могат да се научат да тълкуват невербалната комуникация, като обръщат внимание на тези знаци. Важно е също да осъзнаят, че невербалните знаци трябва да се тълкуват в правилният контекст.

 

Четете още: Какво да правя, ако моят тийнейджър ме лъже?

 

Ако детето ви стои тихо след като се е провалило на теста, това може да означава, че е разстроено или разочаровано. Ако е мълчаливо след като е научило, че е прието в желаното училище, това може да означава, че е претоварено, шокирано или не може да изрази чувствата си на щастие.

 

тийнейджър, чувства, говорят, комуникация

 

Дигитална комуникация

 

Дигиталната комуникация играе много важна роля в общуването за повечето тийнейджъри. Текстовите съобщения, електронната поща, чата, , както и социалните мрежи често се използват от тийнейджърите. Тийнейджърите, които имат мобилни телефони ги използват за най-различни форми на комуникация.

 

Четете още: Билет №18

 

В допълнение към изпращането на текстовите съобщения, тийнейджърите използват мобилните си телефони за да публикуват снимки, видеоклипове и да споделят музика в социалните мрежи.

 

тийнейджъри, чувства, комуникация, разговор

 

Общуване чрез поведение

 

Тийнейджърите също комуникират чрез своето поведение и действия. Така тийнейджърите описват своите мисли, емоции, чувства и нужди. Например тийнейджъри, които са объркани, депресирани, раздразнителни или разочаровани може да предпочетат да се оттеглят и да прекарат време насаме със себе си. Или може да станат гневни и да се скарат със семейството и близките си.

 

Четете още: Пет идеи за справяне с тийнейджъри

 

Някои тийнейджъри могат да се ангажират с нездравословни и деструктивни поведения като например наркотици и злоупотреба с алкохол, безразсъдно шофиране, като начин да споделят болката си. Родителите трябва да внимават за тези предупредителни знаци и да се намесят възможно най-скоро. 

 

Снимки: candrews, lavishlylush, Sean Molin Photography Foter.com


Подобни статии: