Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Какви са причините за вагиналния дискомфорт?

#

Почти всяка жена е изпитвала вагинален дискомфорт в даден момент от живота си. Той се появява когато деликатната лигавица на матката се възпали или изсуши и е придружен от сърбеж.

 

Вагиналният дискомфорт обикновено се получава когато тъканите на вагината се възпалят от бактерии във влагалището. Точната причина за вагиналния дискомфорт може да варира, но обикновено се свързва с възрастта и наличието на дразнители.

 

Менопауза

 

Менопаузата (климактериумът) е честа причина за вагинален дискомфорт. Приема се, че жената е в менопаузата когато не е имала менструация в продължение на 12 месеца. Тя е придружена със спад в нивото на естрогена.

 

вагинален дискомфорт, менопауза, бактериална вагиноза, трихомониаза

 

При повечето жени климактериумът е на лице на възраст между 45-55 г., но може да настъпи по-рано или по-късно. Жените в менопауза могат да изпитват вагинална сухота, дразнене или инфекция след полов акт, тъй като вагиналната стена изтънява и губи част от еластичността си. Лечението обикновено се състои в хормонално-заместителна терапия или промяна в начина на живот на жената.

 

Четете още: Предотвратима ли е бактериалната вагиноза? 

 

Трихомониаза

 

Трихомониазата е полово предавано заболяване. При жените страдащи от него се получава възпаление и раздразнение във вагиналната област. Причината за това заболяване е попадането на едноклетъчните микроорганизми Trichomonas vaginalis във влагалището по време на секс. В резултат жената може да изпитва вагинален дискомфорт, тъй като инфекцията преминава в репродуктивния тракт, като възпалява деликатната лигавица на вагината. 

 

Симптомите могат да се появят 4 дни след секс със заразен партньор и да включват млечно или воднисто сиво, зелено или жълто течение, неприятна миризма, вагинално възпаление, сърбеж и болезненост, болезнен полов акт, кървене след секс, подути срамни устни, болезнено уриниране. В редки случаи, човек може да се зарази чрез контакт със заразени предмети, като например тоалетна чиния или чужда кърпа. Въпреки че симптомите могат да изчезнат от самосебе си, лечението обикновено се състои в предписване на лекарства.

 

вагинален дискомфорт, менопауза, бактериална вагиноза, трихомониаза

 

Бактериална вагиноза

 

Бактериалната вагиноза може да раздразни деликатните тъкани на вагината. Тя е често срещана вагинална инфекция, която се получава предимно при жени в детеродна възраст. Жените, страдащи от бактериална вагиноза, могат да изпитват вагинален дискомфорт в следствие на промените в естествената вагинална среда. Симптомите на бактериалната инфекция обикновено се включват слабо бяло течение, което има неприятен мирис и е придружено от болка, сърбеж или парене.

 

Четете още: Кога трябва да посетите гинеколога? 

 

Сексът с много и различни партньори може да поставят жените в риск от развитие на бактериална вагиноза. Тя може да отшуми и без лечение, но някои пациентки се нуждаят от антибиотици, за да се справят с инфекцията. 

 

Снимки: Lo&, Lotus Carroll Foter.com


Подобни статии: