Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Какво е аутизъм и какво го причинява? Част 1

#

Аутизма е комплексно състояние. Той се получава в резултат на неврологични смущения, които засягат нормалната мозъчна функция и влияят върху развитието на социалните и комуникативни умения на човек. Експертите вярват, че той се проявява през първите 3 години от живота.

 

Хората страдащи от това заболяване имат проблем с невербалната комуникация и с голяма част от социалните умения, включително игрите и закачките (шегите).

 

Генетични изследвания разкриват, че хората страдащи от аутизъм вероятно имат генетични характеристики, сходни с тези на хората, страдащи от биполярно разтройство, хиперактивност, шизофрения и клинична депресия.

 

Какво е аутизъм?

 

Аутизмът включва всяко смущение на развитието, което се получава в следствие на отклонение в мозъчната дейност. Освен, че има проблеми с комуникативните и социалните умения, аутистът предпочита да се придържа към определен начин на поведение, като се съпротивлява на всяка голяма (или на всички малки) промени в ежедневието.

 

Много близки на хора страдащи от това заболяване споделят, че ако тези хора знаят предварително, че ще настьпи определена промяна и имат време да се подготвят за нея, съпротивата към нея е много по-ниска или изчезва напълно.

 

Аутизмът е широкоспектърно заболяване

 

Аутизмът е широкоспектърно заболяване. Това означава, че симптомите са различни при всеки човек - някои хора имат по-умерено проявление, а други по-изявено. Най-често срещащите се симптоми и характеристики на хората страдащи от аутизъм са следните:

 

дете, аутист, промени, поведение, умения, симптоми

 

• Социални умения

 

Начинът, по който човек страдащ от аутизъм комуникира с другите е доста по-различен, в сравнение с начина, по който останалата част от населението го прави.

 

Ако симтомите не са ясно изразени, аутистът може да ви изглежда нетактичен, понякога да обижда другите с нещата, които казва и сякаш не е в синхрон с всички останали. Ако симптомите са по-силно изразени, изглежда сякаш той изобщо не се интересува от останалите.

 

Четете още: Какви са симптомите на аутизма?

 

Приятелите, роднините и хората, които общуват с аутисти отбелязват, че те рядко ги поглеждат в очите. Ако симптомите на заболяването не са силно изразени - могат да научат, че контакта с очи е много важен и се сещат да ги поглеждат в очите.

 

Аутистите много лесно могат да пропуснат сигналите, които обикновено даваме, когато искаме да привлечем вниманието на някого. Те могат да не разберат, че някой се опитва да говори с тях. Освен това, биха могли да общуват активно с определен човек или група от хора, но да не могат да го направят с други хора. Или казано по-просто - липсва им умението да говорят и да играят с други.

 

дете, аутист, промени, поведение, умения, симптоми

 

• Емпатия - разбирането и разпознаването на чувствата на останалите

 

За аутистите е много по-трудно да разбират чувствата на другите хора. Техните способности да бъдат съпричастни с останалите са много по-слаби. Въпреки това, ако редовно им се напомня, способността за разбиране на чуждите чувства значително се подобрява. В някои случаи дори започва да става естествено, а не в резултат от обмисляне. Независимо от това, емпатията не е естествена за аутистите, както се случва при останалите.

 

Можете да имате усещането, че разговорът с човек страдащ от аутизъм е едностранен. Той може да остави впечатление, че говори на хората, а не с тях. Може да обича определена тема и да говори много по нея. Въпреки това, в този разговор по-малко ще се обменят идеи, мисли и чувства, отколкото при разговор с човек, който не страда от аутизъм.

 

Четете още: Могат ли стволовите клетки да лекуват аутизъм?

 

Почти всеки на планетата Земя предпочита да говори за себе си, отколкото за други хора - такава е човешката природа. Това е особено характерно за аутистите.

 

• Физически контакт

 

Много деца аутисти не обичат да бъдат гушкани и докосвани, както другите деца. Грешно е да се мисли, че всички деца с аутизъм са така. Много от тях се радват, когато прегръщат роднините си (майка, баща, баба, дядо, учител, брат или сестра). Най-често е въпрос на практика. Например, ако детето внезапно започне да гъделичка крачетата на друго дете, най-вероятно то ще започне да се смее, развълнува и зарадва. Ако детето гъделичка крачетата на дете страдащо от аутизъм - резултатът може да е коренно различен.

 

Продължава на: Какво е аутизъм и какво го причинява? Част 2

 

Снимки: sakhorn38, chrisroll, pat138241 FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

 1. Валентин Маринов каза:

  АУТИЗЪМ

  Причината за аутизма е грипно заболяване, вследсвие на което в организма се натрупва КОЛОРОИД-токсично съединение на живак и телур-което основно засяга средния мозък, хипофиза , хипоталамус, бъбреци, част от гръбначния стълб.

 2. Казвамсе теодора каза:

  Синъми е на 3 години и половина и неговори

 3. Към Ивелина каза:

  Не смятам че това е болест или "състояние" по-скоро е привързаност към даден начин.Смятам че при децата на тази възраст е напълно нормално.Все пак не съм специалист, но несмятам за нужно съветването с такъв поне за този аспект на агресивност.

 4. andrei каза:

  detetomi vece na4 godini izopsto ne prikazva kazaha ce ima bolesta aytizim

 5. Еманоела каза:

  Здравейте.
  Аз съм специален педагог и искам да отбележа преди всичко, че аутизма не е заболяване- това е състояние.