Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Какво трябва да знаем за мамограмата?

#

Мамографията е метод на изледване на гърдите, чрез използването на ниско дозирани рентгенови лъчи. В момента е най-добрият достъпен метод за изледване. Този скрининг дава на здравата жена, възможността да намали рисковете за появата на рак на гърдата и по този начин се намалява смъртността от това заболяване при жените над 50 години.

 

Има много дебати относно изпозлването на мамографрафията за скрининг жени на възраст 40 - 49 г. За да направи информиран избор относно мамографията, жената трябва да е запозната със следните факти:

 

• Мамографията не предпазва от рак на гърдата

 

Мамографията не предпазва от рак на гърдата, но може да открие рак, който вече съществува. Много тумори започват развитието си от 6 до 8 години преди да бъдат забелязани на мамограмата.

 

мамограф, мамограма, гърда, рак, радиация

 

• Мамограмата е форма от йонизирана радиация

 

Радиацията е позната причина причиняваща рак и ефектът от малки количества може да се натрупа в тялото. Това не означава, че никога не бива да се подлагате на рентген, но по-скоро, че трябва да бъдете внимателни към това излагане на радиацията. Рискът от увреждане от радиацията е най-висок в тъканите, където клетките бързо се променят, точно както израстващите гръдни тъкани на подрастващите юноши.

 

Вижте още: Може ли да се предотврати появата на рак на гърдата?

 

• Качеството на мамографията варира

 

Качеството е в зависимост от много фактори включително възрастта и поддръжката на апаратурата, експертизата на радиолога, който интерпретира снимката. За вашата първа мамограма, не се колебайте да се срещнете с вашият радиолог и да обсъдите как е разчетена мамограмата или не е. Съвременните машини са тествани, за да гарантират излъчването на по-малко радиация.

 

мамограф, мамограма, гърда, рак, радиация

 

• Мамографията е недостатъчен преглед

 

Тя пропуска 10% от всички тумори и 25% от туморите на жени по-млади от 50 г. В допълнение, "позитивната грешка" е една от причините при жени под 50 г., на които е правена моамограма, вероятността да бъде назначена ненужна биопсия да е 12 пъти по голяма, отколкото при жените над 50 г. При жените в пременопауза е по-вероятно да има уплътнения в гръдната тъкан, което да се визуализира в бяло на рентгена, както рака.

 

Вижте още: Да поговорим с мамолога

 

• Мамографията е доказала ефективността си за по-ниска смъртност, само при жени на възраст между 50 и 65 години

 

Ако всяка жена в тази възрастова група има една годишна мамограма, смъртността от рак на гърдата може да се редуцира за тази група с около 1/3. Все още за жените между 40 – 49 години, проучванията не са показали последователен ефект върху намаляването на смъртността.

 

мамограф, мамограма, гърда, рак, радиация

 

Здравите жени по млади от 50 години не бива да правят мамограми като рутинна процедура. Рискът от радиацията, комбиниран с високото разпространение на фалшиви положителни и отрицателни резултати, означава, че рутинните мамографии за жени под 50 могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

 

Вижте още: Запазете здравето на гърдите си - част 1

 

• Мамограмата трябва да бъде част от програмата за изследване на рака на гърдата, а не тя да е единствения начин за това

 

Мамограмата трябва да бъде комбинирана с месечнен самостоятелен преглед и годишен клиничен преглед от професионалист.

 

Снимки: imagerymajestic, dream designs, hyena reality, alex_ugalek FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: