Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Кога да дадете вода на бебето?

#

Колко големи промени настъпват само за няколко седмици, нали? С всеки ден се чувствате все по-опитна. Вече можете да оригвате бебето без проблеми, знаете кога е гладно, къпете го без притеснения, за разлика от само няколко седмици назад във времето.

 

Вероятно сте станали и доста добри в игнорирането на непоискани съвети от безбройните доброжелатели. Въпреки новопридобитата увереност, понякога е трудно да не послушате приятелите и роднините за нещата, за които не сте сигурни. Ако близките ви съветват да дадете на бебето си вода, за да не се дехидратира в топлите дни, а не сте съвсем сигурни дали трябва, или не, ето какво трябва да знаете:

 

Кърмата и адаптираното мляко са достатъчни за малките бебета

 

Въпреки мнението на добронамерените роднини и приятели, според експертите бебето приема цялата необходима вода от кърмата или формулата, преди да започне да се храни с твърда храна и не се нуждае от допълнително количество вода.

 

бебе, вода, кърма, сокове, храни

 

И кърмата, и формулата ще поддържат бебето ви достатъчно хидратирано, дори в най-горещите летни дни. Изключение можете да направите, ако бебето е болно и губи много течности в резултат от диария или повръщане.

 

Даването на вода на малко бебе, всъщност може да е вредно

 

Освен ако бебето не е много болно и не се нуждае от вода, пиенето ѝ ще доведе до недостатъчен прием на хранителни вещества, тъй като то ще запълни стомахчето си и няма да иска кърма. Това може да доведе до загуба на тегло и да намали количеството кърма, което произвеждат гърдите ви.

 

Вижте още: Какво трябва да знаете за захранването?

 

Даването на по-големи количества вода може да доведе дори до водна интоксикация, състояние, при което електролитите (като натрий) в кръвта на бебето се разреждат и се потискат нормалните функции на тялото. Това може да доведе до вдигане на температура или получаване на припадъци.

 

Кажете НЕ и на соковете

 

Давайки сокове на малко бебе, не само ще запълните коремчето му и няма да има място за мляко, но захарта, съдържаща се в сока може да предизвика стомашни спазми и диария.

 

бебе, вода, кърма, сокове, храни

 

Повечето експерти препоръчват да изчакате с даването на вода на бебето, докато то не започне да се храни и с твърда храна. Можете да започнете захранването когато то е на 4 месеца, но ако не се налага (имате кърма и нямате проблеми с кърменето) е по-добре да го отложите за 6-тия месец след раждането му. Можете да говорите с педиатъра колко вода да давате на бебчо.

 

Вижте още: Кога трябва да въведете допълнителна храна към кърменето?

 

Според експертите, не е добре да давате сокове на бебето, преди то да навърши 6 месеца, а след това е добре да внимавате с количеството и да не му давате повече от 120 мл на ден. За да сте сигурни, че не прекалявате със соковете (особено плодовите, които съдържат захар и могат да развалят бебешките зъбки), можете да смесвате сока с вода в съотношение 1:1 и да не го давате точно преди лягане. През първите няколко месеца просто се придържайте към кърменето или адаптираното мляко и всичко ще бъде наред.

 

Снимки: Harpersbizarre, sunsurfr, RTD Photography Foter.com


Подобни статии: