Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Кога е естествената възраст, когато децата се отбиват?

#

Въпрос: Не бързам да отбивам 20-месечния ми син, който е щастлив, здрав и развива чувство за сигурност и независимост. Кърменето определено му помага да преодолява детските си проблеми, така че предпочитам отбиването да стане по естествен начин. Въпреки това съм любопитна: На каква възраст обикновено се отбиват децата и за какви знаци трябва да следя?

 

Отговор: Кърменето на дете над една година определено може да е страхотно преживяване. В нашето общество обаче, не можем да видим открито кърмене на деца над една година. Много майки кърмят тайно, за да избегнат конфронтацията с роднини, приятели или непознати. Разбира се, естествената възраст за отбиване варира при различните деца.

 

В обществата, в които на детето се позволява да суче толкова дълго, колкото то желае, децата се отбиват естествено на възраст между три и четири-годишна възраст, без борби или емоционални травми. Най-ранната предвидима възраст на самостоятелно отбиване е две години и половина, а най-късната: седем години.

 

бебе, отбиване, кърмене, кърма, храна, възраст

 

Когато отбиването се прави според детето, то става много постепенно и намаляването на производството на мляко едва се забелязва. Просто в даден момент можете да се усетите, че детето ви не е искало да суче няколко дни. Това се случва, когато се следва желанието на детето. Ако и двамата сте удовлетворени от кърменето, няма защо да гледате за знаци за отбиване. То ще се случи от само себе си и когато му дойде времето.

 

Въпрос: Срещала съм много противоречива информация за това кога трябва да отбия бебето. Трябва ли аз да започна процеса или да го оставя само да се отбие?

 

Вижте още: Първата немлечна храна – захранване на кърмачето

 

Отговор: Тъй като всичко, свързано с кърменето, е уникално, решението кога да се отбие детето се различава от семейство до семейство. Няма определен и валиден за всички период, в който детето трябва да бъде отбито.

 

Кърмата е перфектната храна за вашето бебе през неговата първа година. Първите 5-6 месеца се препоръчва изключително кърмене (кърмене без даване на каквото и да било друго: вода, сок или храна, бел. пр.).

 

бебе, отбиване, кърмене, кърма, храна, възраст

 

По време на втората половина от първата година, бавно се въвежда твърда храна, но млякото трябва да съставлява 75% от храната на бебето. Много кърмещи майки мислят, че отбиването е края на кърменето, но фактически то започва, когато се даде нещо различно от кърма. Естественото отбиване обикновено е много плавен процес и така е най-лесно за майката и бебето.

 

Вижте още: Кога трябва да въведете допълнителна храна към кърменето?

 

В САЩ повечето бебета са кърмени само до една година. Майките, които продължават да кърмят децата си след една година, често са подложени на натиск да отбиват от роднини, приятели и дори лекари. В “Клинична педиатрия” (декември 1995г.), се съобщава, че сред жените, които кърмят дълго, се наблюдава отбиване между две и половина и три години. Изследователите заключават, че продължителното кърмене има доказани ползи за бебето и лекарите могат уверено да подкрепят майките, които решават да кърмят децата си след една година.

 

бебе, отбиване, кърмене, кърма, храна, възраст

 

В много случаи се препоръчва отбиване, когато това се налага наистина. Например при прием на определено лекарство или заради определен диагностичен тест (повечето лекарства и тестове са съвместими с кърменето). Майката може да забременее и да се опасява, че кърменето ще навреди на бебето, което расте в нея (по време на нормална бременност няма причина да се отбива детето).

 

Майката или детето могат да се разболеят или да бъдат хоспитализирани (ако бебето е болно, анти-възпалителните свойства на кърмата са особено важни. Ако майката е болна, с внезапното отбиване могат да настъпят по-големи усложняния, напр. мастит).

 

Четете още: Как може да се предотврати мастит?

 

Не се препоръчва рязко отбиване. То е свързано с внезапни хормонални промени за майката, особено в първите месеци след раждането и може да доведе до депресия. Гърдите са много болезнени, тъй като тялото продължава да произвежда мляко. Може да доведе до мастит. Внезапното отбиване може да е мъчително за бебето, което е свикнало с близостта по време на кърменето.

 

Ако сте решили да отбивате детето, не трябва да го съчетавате с други стресиращи фактори. Премахнете едно по едно храненията, но интервалът между премахването не трябва да бъде по-малък от три дни, за да се пригодят както гърдите, така и бебето. При по-голямо бебе (над 9 месеца) това трябва да се съчетае със заместване с подходящи напитки и храна, но също и с много нежност и любов.

 

бебе, отбиване, кърмене, кърма, храна, възраст

 

Въпрос: Скоро родих и имах трудно раждане, в съчетание с обезболяващи лекарства, също така не получих помощ от сестрите и поради тези причини кърменето не се получи. Започнах да изпомпвам мляко и сега съм на ръба на отчаянието. Не мога да разбера защо изпомпването е толкова болезнено. Искам да спра всичко. Как да спра производството на мляко?

 

Отговор: Ако все още изпомпвате млякото вместо да храните бебето и искате да спрете, най-добре е да го направите постепенно, точно както бихте го направили ако бебето сучеше от гърдата. Така ще е по-добре за тялото ви. Няма да усещате гърдите си толкова болезнени, ще сте по-малко податливи към инфекция на гърдите и няма да усетите рязката хормонална промяна, както бихте я почуствали ако спрете рязко. Тази хормонална промяна при някои майки се изразява в тъга или депресия.

 

Вижте още: Защо е важно да използваме помпа за изцеждане на кърма?

 

5 начина, по които да се почуствате по-добре (и да намалите производството на мляко):

 

• Спрете едното - или кърменето, или изпомпването и след три или четри дни другото - Изцеждайте само малко мляко, колкото да успокоите гърдите. Това плавно отбиване от гърдата/помпата дава шанс на тялото да се приспособи към намаленото стимулиране.

 

бебе, отбиване, кърмене, кърма, храна, възраст

 

• Наложете компреси със студени зелеви листа - сложете два компреса във всяка от чашките на сутиена си, те ще ви облекчат. Слагайте замразени зелеви листа на всеки два часа или след като се стоплят, докато намалее производството на мляко. Това е добро лечение за сериозно препълване. Често жените чустват облекчение само след два часа. Можете да продължите с това лечение докато се налага.

 

Вижте още: Инфекции на гърдата и запушени канали

 

• Не стягайте гърдите си - Това е остарял метод, от който може да се почуствате много зле и да си причините запушване на канал или дори инфекция на гърдата. Носете удобен, но поддържащ сутиен, който е изцяло от памук, и който не пречи на кръвообръщението. През този период може да ползвате спортен сутиен, но той не трябва да прилепва плътно.

 

• Вземете нещо за болката - Пробвайте обезболяващо, което е съвместимо с кърменето. Посъветвайте се с лекар преди да вземете обезболяващо лекарство.

 

бебе, отбиване, кърмене, кърма, храна, възраст

 

• Опитайте с лед - Ледът може да намали подуването и да ви облекчи, докато намалявате производството на мляко. Добър вариант са торбички със замразен грах за всяка гърда (но не яжте граха, тъй като той ще се размразява и замразява неколкократно). Налагайте леда върху гърдите си по 15-20 минути, поне 4 пъти на ден или колкото се нуждаете от облекчение.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимки: wintersoul1, Storm Crypt, Kurt & Kristina, Xopherlance, Clogsilk, elviskennedy / Foter.com


Подобни статии: