Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Кога трябва да заведа дъщеря си на гинеколог?

#

Всяко момиче трябва да започне да посещава гинеколог. За много майки обаче е загадка кога трябва да заведат дъщеря си на първия ѝ профилактичен преглед. Не трябва да чакате до момента, в който се прояви някакъв проблем, като болка или вагинално течение, например.

 

Тийнейджърките трябва да посетят гинеколог за първи път на възраст между 13 и 15 г., в зависимост от ситуацията и развитието на момичето. Не е задължително това първоначално посещение при лекаря да включва преглед и цитонамазка.

 

Много пациентки смятат, че профилактичен преглед при гинеколог и цитонамазка са синоними. Това обаче съвсем не е така. При тийнейджърките, които все още са девствени, най-вероятно лекарят няма да вземе проба за цитонамазка.

 

Цитонамазката се прави с цел откриване на рак на маточната шийка в начален стадий. До скоро специалистите препоръчваха първата цитонамазка да се прави на 18 г. възраст или тогава, когато момичето вече води полов живот.

 

гинеколог, дъщеря, преглед, цитонамазка, секс, полов живот

 

През последните години обаче, лекарите променят становището си по въпроса и препоръчват на младите момичета да се прави цитонамазка на възраст от 21 г. или 3 г. след първата им сексуалната активност. По-ранното прилагане на този диагностичен метод може да засече минимални изменения в шийката на матката, които няма да доведат до рак, но могат да предизвикат безпокойство, ненужни притеснения и излишни изследвания.

 

Така че цитонамазката изобщо не е необходима за една тийнейджърка, която не е сексуално активна и това е първото ѝ посещение при гинеколог. Трябва да бъдат разгледани други важни здравни въпроси в този критичен момент от съзряването на момичето.

 

Четете още: 8 въпроса а вашия ментруален цикъл

 

Лекарят може да прецени дали вторичните полови белези (промени, които настъпват с пубертета) на момичето се развиват нормално. В тази ранна възраст, менструалният цикъл често е нередовен и не се регулира в продължение на няколко години. Лекарят може включително да успокои момичето, че това е напълно нормално за възрастта ѝ и няма от какво да се тревожи.

 

Лекарят може да следи и състоянието на момичетата, които наддават сериозно тегло, развиват акне и имат нередовен цикъл – възможно е това да са симптоми за поликистозни яйчници. Навременното лечение може да предотврати увеличаването на теглото, белезите по кожата и стигането до усложнения, като диабет, хипертония и безплодие.

 

Ако менструацията на вашата дъщеря е тежка и болезнена, лекарят може да направи кръвен тест, за да провери за евентуални проблеми с кръвосъсирването, наречени болест на фон Вилебранд. Ако момичето има непоносими болки, получава спазми, но без кървене, гинекологът може да провери чрез ултразвук за ендометриоза.

 

гинеколог, дъщеря, преглед, цитонамазка, секс, полов живот

 

Ако дъщеря ви се развива нормално, но все още няма месечен цикъл, добре е лекарят да провери за наличието на аномалии в тазовата област или в редки случаи - хромозомни нарушения.

 

Освен това, гинекологът може да покаже на дъщеря ви важни за нейното здраве неща, като например как да си прави самостоятелни прегледи на гърдите у дома, колко са важни контрацептивите, как да се грижи за добрата си интимна хигиена и кое е притеснително и кое не.

 

До 18 г. възраст, 60% от момичетата вече са правили секс. Според проучване от 1995 г., жените под 25 г. възраст, са чакали средно 22 месеца между първия си сексуален контакт и посещението при гинеколог. По време на тийнейджърските години посещението при лекаря е много важно. То може да предотврати или хване навреме полово предавани болести и дори бременност.

 

Четете още: Защо да посещавате гинеколог?

 

За съжаление, много тийнейджърки пренебрегват това, смятайки, че са имунизирани към болести или бременност. Ваше задължение като родител е, да промените нагласата от типа „това не може да се случи на мен“ и да възпитате в дъщеря си културата да си прави редовни профилактични прегледи при гинеколога.

 

гинеколог, дъщеря, преглед, цитонамазка, секс, полов живот

 

Всяко младо момиче трябва да посети гинеколог в средата на тийнейджърските си години, не за цитонамазка, но за да се проследи развитието и да получи важна информация за репродуктивното си здраве.

 

Снимки: RTD Photography, Rose Morelli, Jamie Schaap Foter.com


Подобни статии:

Коментари:

  1. Ивайла каза:

    Полезно е!