Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Когато докторът каже: Рак – част 1

#

Хората често се страхуват от следната ситуация: стоят в кабинета на лекаря и чуват думата рак. Хората диагностицирани с рак, казват че са били зашеметени, като са чули новината и много често не чуват информацията казана след това. След първоначалният шок, обмислете следните стъпки, за да научите повече за диагнозата, да намерите лечение и да се справите.

 

Научете повече за диагнозата рак

 

Ракът е група от повече от 100 заболявания, така че е важно да разберете какъв е вашият специфичен тип рак или раков синдром, включително и всичко за процеса на диагностициране и лечение. Това ще ви даде възможност да вземете активна роля в лечението на рака, като задавате подходящи въпроси и правите информирани решения.

 

лекар, рак, разговор, въпроси

 

По време на посещението ви при първия лекар, може да се борите с огромното количество информация, която ще получите на непознат медицински език и това може да ви обърка. Помолете вашия лекар, да ви обясни всички медицински термини, които не разбирате. Не се страхувайте да задавате въпроси.

 

Четете още: Симптоми на рак на матката

 

Също така можете да вземете със себе си близък приятел или член на семейството, за да може да слуша важната информация или да води бележки. Или използвайте записващо устройство (след като имате изричното разрешение лекаря да го записвате), за да запазите важната информация, която може би сте пропуснали от шока.

 

Някои пациенти изискват повече информация, а други по-малко. Някои може би не искат да слушат статистиката и шансовете за оцеляване. Кажете на вашият лекар за вашите предпочитания, как да получавате информацията за диагнозата, лечението и прогнозата.

 

Междувременно, интернет е полезен инструмент за намиране на информация. Но трябва да внимавате с източниците на информация там и да отсявате. Подберете си въпроси, които да зададете на лекаря си, след като прегледате информационните материали в интернет.

 

Намерете медицинска помощ

 

След като сте получили диагнозата рак, е важно да посетите онколог – лекар, който специализира в лечението на хора с рак. Посъветвайте се с вашия личен лекар, членове на семейството и приятели за препоръки.

 

Четете още: 90% от рака на белия дроб може да бъде предотвратен

 

Помислете за получаване на второ мнение. Това включва посещение на друг лекар, за да съберете повече информация, за вашата диагноза и вашите лични възможности за лечение, което би увеличило вашата увереност във взимането на информирани решения. Второто мнение е стандартна практика във медицинската грижа. В действителност, много лекари насърчават своите пациенти да потърсят второ мнение.

 

лекар, проучвания, лечение, рак

 

Междувременно помолете вашият лекар да ви каже какви са наличните възможности за лечение на вашият тип рак и какви са последните клинични проучвания. Клиничните проучвания се провеждат с цел, да се тества ново лечение и да се оцени дали то е безопасно, ефективно и е по-добро от познатото стандартно лечение.

 

Бъдете организирани

 

След като съберете необходимата ви информация, организирате срещите си, получите резултатите от прегледите и подредите записките си, ще имате нужда от система, с която да управлявате всичко това. Организацията ще ви помогне да поемете контрола над графика си и цялата информация, която получавате. Това от своя страна ще ви позволи да спестите голяма част от времето си, прекарано с вашите лекари, и ще ви позволи да взимате по-добри решения.

 

Продължава на: Когато докторът каже: Рак – част 2

 

Снимки: Mercy Health, andyde / Foter.com


Подобни статии: