Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Лечение на рак – как да взема правилното решение? - част 1

#

След поставянето на диагнозата рак, пациентите и техните семейства трябва да вземат редица решения относно лечението на рака, някои от които са по-трудни от други. Взимането на тези решения е усложнено от чувството на безпокойство, гняв, тревожната статистика, нуждата от спешност. Въпреки че, ситуацията е изключително спешна, е важно да имате време да изследвате вашите опции, да зададете въпроси, да говорите със семейството си или доверен приятел.

 

Решенията относно лечението на рака са лични и трябва да се чувствате комфортно с вашият избор. Много хора обаче не знаят от къде да започнат. Тук са някои прости, но важни стъпки, които може да предприемете, когато започвате процесът по взимане на решения.

 

Разберете своята диагноза

 

рак, лечение, диагноза, решениеТъй като планът на индивидуалното лечение зависи от типа и стадия на рака (къде е локализиран, колко се е разпространил и как влияе на цялото тяло), важно е да разберете колкото се може повече за вашата диагноза. За да направите това, вие трябва да проучите специфичния тип рак и да зададете на лекаря си въпроси относно вашето състояние. Бъдете внимателни с намирането на информация онлайн.

 

Въпреки че в Интернет има множество достоверни източници, има също и сайтове, които са неточни, подвеждащи, плашещи. Научете повече за това как да отсявате информацията в интернет. Също така, ако не сте запознати с някои термини, които се използват, попитайте някой здравен служител за тях или използвайте медицински речник.

 

Четете още: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават - част 1

 

Разберете вашите опции

 

Говорете с вашият лекар за възможностите за лечение на вашият вид рак. Някои от тези опции може да включват операция, облъчване, химиотерапия, хормонална терапия, наблюдение, палиативни грижи, участие в клиничен експеримент. Научете всичко за лечението, което се използва за вашият тип рак и дали би могло да помогне, това ще ви помогне да сте партньори с лекаря си в лечението.

 

Определете си цели на лечението

 

Някои лечения може да се използват да забавят, да спрат или да елиминират рака, докато други могат да управляват симптомите и страничните ефекти. Вторият тип лечение, се нарича палиативно или поддържащо лечение и е важна част от цялостният план за лечение на дадено лице. Фокусирано е върху емоционалните и социалните потребности на човека. Хората с рак често получават терапия насочена към лечението на заболяването едновременно с лечение за облекчаване на симптомите.

 

Четете още: Рак на простатата

 

рак, лечение, диагноза, решение

 

Когато вземате решение за лечение, е важно не само да разбирате какво да очаквате вашето лечение да направи във вашата ситуация, но също и да се уверите, че отговаря на вашите лични цели и изисквания. Например, някой който държи лечението му да е без болка, може да говори с лекаря си, да се фокусират върху поддържащите грижи, ако лечението на заболяването предизвиква сериозни странични ефекти.

 

Продължава на: Лечение на рак – как да взема правилното решение? - част 2

 

Снимки: adamr, digitalart FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: