Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Лечение на рак – как да взема правилното решение? - част 2

#

Продължава от: Лечение на рак – как да взема правилното решение? - част 1

 

Попитайте за страничните ефекти на всяка възможност за лечение

 

Ракът и раковото лечение често причинява вариации от странични ефекти. Попитайте вашият лекар за потенциалните странични ефекти, които може да очаквате. Понякога ракът може да причини и дългосрочни последици, или закъснели такива, които могат да се развият месеци и години след като лечението приключи. Важно е да говорите с вашият лекар за всеки потенциален сексуално репродуктивен проблем, който може да възникне, включително риск от безплодие.

 

Обмислете рисковете и ползите от всеки вид лечение

 

рискове, ползи, лечение, ракВажно е да претеглите позитивите и негативите от всеки вид лечение, включително възможността за излекуване или пълна ремисия (без симптоми на рак) и потенциалните краткосрочни и дългосрочни странични ефекти.

 

Други фактори за обмисляне включват вероятността, че ракът ще се появи отново след лечението, шансовете за живот без лечение, ефектите за вашето качество на живот и независимост, вашите лични и семейни предпочитания. Винаги помнете, че лечението на рака е временно, вие не се ангажирате за цял живот с едно лекарство и едно лечение. 

 

 

 

Четете още: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават - част 1

 

Потърсете второ мнение

 

Много хора намират, че им е от помощ второ, дори трето мнение от друг онколог и много лекари го подкрепят. Различните онколози могат да имат различен опит с различните лечения. Търсенето на повече становища може да ви помогне при взимането на решения или да потвърдите вече изготвения ви индивидуален план за лечение.

 

Намерете някой, който да ви помогне в управлението на разхода за социални грижи

 

Цената на лечението на рака често е доста висока, но също така може да имате и неочаквани разходи. Вашият лекар може да ви помогне да определите разходите, свързани с възможностите за лечение, да ви подскаже начините за управление на медицинските разходи, да ви насочи към подкрепящи услуги, които са насочени към финансовите притеснения на хората живеещи с рак.

 

Четете още: 90% от рака на белия дроб може да бъде предотвратен

 

финанси, разходи, лечение, рак

 

Обсъдете решенията си с хора, на които имате доверие

 

Въпреки, че всяко решение за вашето здраве в крайна сметка зависи от вас, някои хора смятат, че е полезно да обсъдите вашите мисли и тревоги със семейството, приятели, лекар.

 

Разбиране на ролята на статистиката

 

статистика, рак, лечениеВашият лекар може да говори за статистика при обсъждане възможностите на лечението, включително относителната степен на оцеляване, оцеляване в проценти, излекуване. Тези цифри могат да ви насочат към това, кое лечение е по-надеждно за вас. Вашият лекар може да ви помогне да разберете как тези статистически данни са свързани с вашето лечение.

 

 

Снимки: David Castillo Dominici, pat138241, worradmu, digitalart FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: