Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Може ли да се предотврати акнето?

#

Противно на това, което сте чували, акнето не се получава в резултат от липсата на поддръжка на чистотата на кожата на лицето. Причината са свръх активността на мастни жлези и натрупването на мазнини, мъртви клетки и бактерии, които възпаляват порите.

 

Мастните жлези по кожата се стимулират от по-голямото количество хормони по време на пубертета, затова хората по-често имат акне в тийнейджърските си години. Тъй като акнето може да се наследява  генетично, ако други хора в семейството са имали акне, то е много вероятно тийнейджъра също да има такова.

 

Как да се предпазим от появата на акне по кожата на лицето?

 

Въпреки че няма конкретен начин, чрез който можете да се предпазите от появата на акне, можете да опитате тези съвети, за да намалите броя на пъпките:

 

• Почиствайте кожата на лицето си

 

акне, пъпки, лице, кожа

 

Почистването и измиването на кожата на лицето е от съществено значение. То помага за премахването на излишните мазнини и мъртвите клетки, които могат да запушат порите и да доведат до появата на пъпки. Имайте предвид обаче, че прекаленото почистване на кожата също може да причини поражения. Може да добеде до прекомерното ѝ изсушаване или да раздразни съществуващото акне.

 

Четете още: Тийнейджъри: Как да останете здрави?

 

Не забравяйте да се измиете след като сте спортували или сте извършвали по-тежка физическа работа, защото потта може да запуши порите и да влоши състоянието на кожата ви.

 

• Подберете правилната козметика

 

Когато използвате козметични продукти, като кремове, лосиони или грим, потърсете такива, които не са комедогенни и акнегенни. Те не трябва да запушват порите.

 

• Внимавайте с гела и лака за коса

 

акне, пъпки, лице, кожа

 

Когато използвате лак и гел за коса, внимавайте да не попаднат по лицето ви, доколкото е възможно. Много продукти за коса съдържат масла, които могат да влошат състоянието на акнето. Потърсете продукти на водна основа.

 

• Внимавайте с дрехите

 

Ако получите акне в области, като гърдите и гърба, избягвайте носенето на тесни дрехи, които могат да предизвикат дразнене при триенето в кожата.

 

Четете още: Пубертет

 

Лечение

 

Продуктите, предназначени за кожа, склонна към акне, могат да помогнат при някои хора и да предотвратят появата на нови пъпки. Може да отнеме известно време докато успеете да откриете най-подходящия за вас – някои от тях могат да не действат, а други да раздразнят кожата ви. Но най-добре е да потърсите съвет от специалист. Лекарят може да ви предпише специални гелове или кремове, хапчета или комбинация от двете.

 

Какво да правите с пъпките, които вече имате?

 

акне, пъпки, лице, кожа

 

Съблазнително е да изстискате пъпките, които вече имате, но това няма да ви отърве от проблема. В действителност стискането може да зарази останалата част от кожата или да причини навлизане на микроорганизми по-навътре в кожата, което да доведе до подуване и зачервяване. Освен това може да причини белези, които да останат за цял живот.

 

Четете още: Предимства за тийнейджърите да се хранят здравословно

 

Ако приемате лекарства за акне с рецепта, завършете цялото лечение, дори ако кожата ви се е изчистила, освен ако вашия дерматолог не каже, че може да спрете.

 

Не се вманиачавайте по това колко често миете лицето си, за да контролирате акнето. Потърсете помощ от лекар дерматолог, за да преживеете по-лесно годините, в които то е най-активно.

 

Снимки: Anna Marie Gearhart, Idhren, klatterros, Saluda UdeA Foter.com


Подобни статии: