Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Никненето на зъбките пречи ли на кърменето?

#

Много майки се чудят дали трябва да кърмят само докато още не са започнали да никнат зъбките на тяхното бебе. В последствие разбират, че никненето на зъбките изобщо не е проблем и не е повод за отбиването на детето.

 

Всяко бебе преживава никненето на млечните зъбки различно. Някои бебета не чувстват дискомфорт - те дори не разбират кога се е появило първото зъбче. При други пък венците се подуват. Това може да е доста болезнено и да усложни кърменето.

 

Ако и при вашето бебе е така, имайте предвид, че е по-добре да го кърмите точно през този болезнен период, защото кърменето не само осигурява важни хранителни вещества за бебето, но е и много успокояващо за него.  

 

Ако бебето ви спре кърменето за малко в периода на никнене на зъбките, това спиране обикновено трае само няколко дни - докато го болят венците. През това време трябва да продължите да предлагате кърма всеки път, когато бебето иска да яде. Ако то не иска да суче, изцеждайте млякото и поддържайте темпото с храненето.

 

кърмене, бебе, никнене, зъбки, венци, хапе

 

Никненето на млечните зъбки може да повлияе на кърменето, ако бебето ви започне да използва зърната ви за чесане на венците си. Възможно е дори да започне да ви хапе, а реакцията ви на стрес и изненада от това ухапване може да го откаже от кърменето. За да предотвратите това, следете кога бебето спира да суче, за да захапе и плъзнете пръста си между устата му и зърното.

 

Четете още: Грижата за зъбите започва още преди тяхната поява

 

Можете да предотвратите ухапвания, като преди хранене масажирате венците на бебето с пръст или стерилна марличка. Ако продължава да хапе, дръпнете гърдата показвайки му, че ви боли. Обикновено бебетата започват да хапят когато са се нахранили, т.е. това може да е знак да приключите с кърменето. Но ако не мислите, че се е нахранило напълно, то тогава изчакайте още 15 мин. и възобновете кърменето. В крайна сметка, то ще разбере посланието.

 

Снабдете се с достатъчно чесалки за за венци. Има модели, които се охлаждат в хладилник и действат особено успокояващо. Не се притеснявайте да се обадите на вашия лекар или консултант по кърмене, ако се сблъскате с проблем. С търпение и подкрепа може да оцелеете по време на никненето на млечните зъби.

 

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: