Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Първи стъпки към захранване на бебето с твърда храна

#

Любимата на бебето домашно приготвена храна

 

Винаги с почуда наблюдаваме колко бързо мъничките новородени растат и се превръщат в щастливи и здрави бебета. Преди да се усетим, настъпва моментът да разкрием пред детето си апетитното разнообразие на твърдите храни. Така ще му осигурим нарастващо многообразие от полезни хранителни вещества и ще го приучим да опитва с наслада нови и различни вкусове от ранна детска възраст.

 

Правилното хранене е основополагащо за здравословното развитие на вашето бебе. Млякото набавя основните хранителни вещества през първите 6 месеца на бебето. След това то се нуждае от комбинирано хранене, включващо мляко и пасирани твърди храни. При все това през началния етап на отбиване млякото си остава основна храна.

 

Родителите неизменно се стремят да гарантират, че първата твърда храна на бебето е направена от най-пресните и най-хранителните съставки. А когато родителите приготвят храната собственоръчно, те ще знаят какво точно похапва детето им.

 

захранване, бебе, пюре

 

Пригответе тези рецепти с удоволствие, като използвате мини блендера на „Philips AVENT”. С него можете да пасирате всякакви предварително обработени зеленчуци, плодове, зърнени храни или месо — пригответе здравословни пюрета за нула време.

 

Общи съвети

 

• За постигането на оптимална хигиена винаги приготвяйте храната в чиста кухня и с чисти прибори и съдове. Измивайте ръцете си, преди да приготвите храната, както и ръцете на бебето преди хранене.

 

Четете още: Първите хапки на бебето

 

• Всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат предварително измити и обелени, освен ако не е посочено обратното. Доматите се белят лесно, ако бъдат потопени във вряща вода за 10 секунди.

 

• Запазете течността, в която са готвени съставките, след като я прецедите внимателно. Можете да използвате тази течност или обичайното мляко на бебето за разреждане на храната до желаната консистенция.

 

бебе, захранване

 

• Храната трябва да се поднася на бебето умерено топла – нито твърде гореща, нито твърде студена. Бебешката храна може да се сервира направо в чашките за съхранение „VIA”. Можете да затоплите храната в чашка „VIA” с уреда за подгряване на шишета и бебешка храна на „Philips AVENT”. Не се препоръчва затоплянето на бебешка храна в микровълнова фурна, тъй като понякога тя се нагрява неравномерно и е възможно образуването на горещи участъци, които да изгорят бебето.

 

Четете още: Хранене на бебето от шест до девет месеца

 

• В чашките „VIA” можете да съхранявате приготвени храни в хладилник до 24 часа. Никога не запазвайте за по-късно богати на нитрати храни (напр. спанак, цвекло и ряпа). Ще си спестите много време, ако приготвите храна на порции и я замразите в чашки „VIA”! Винаги обозначавайте храната с етикет, върху който е посочена датата на приготвяне, и я съхранявайте във фризер за не повече от 2 месеца. Веднъж размразена, не замразявайте храната повторно.

 

• Независимо, че предложените тук рецепти са внимателно подбрани, в случай на съмнение винаги се допитвайте до вашия лекар, диетолог или здравен консултант, особено в случаи на алергии към храни или подозрения за такива.

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 


Подобни статии: