Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Плачът на бебето – какво може да направите?

#

Независимо колко плаче бебето ви, това може да се отрази на нервите ви, особено, когато сте уморени. Ето няколко съвета как да се справите с бебешкия плач:

 

Опитайте се да запазите спокойствие

 

Ако сте в състояние да запазите спокойствие, докато бебето плаче, ще сте и в състояние по-добре да разчетете сигналите, които то ви изпраща. Опитайте се да поддържате самообладание и да говорите на бебето си с мек и успокояващ глас, когато то плаче.

 

Осъзнайте силата на докосването

 

Когато бебетата са раздразнени или не се чувстват добре, често се нуждаят от докосването на мама или тате, за да се отпуснат и успокоят. Докосването помага да се намали нивото на стреса и бебчо се чувства в безопасност. Когато бебето се чувства в безопасност, то ще  се успокои и отпусне. Опитайте се да използвате бебешки слинг, така че да можете да вършите вашите задължения заедно с бебето и да го държите близо до себе си.

 

бебе, здраве, плач

 

Следвайте графика на вашето бебе

 

Например, ако вашето бебе има определен час всяка вечер, когато плаче и е раздразнено, по-добре не  планирате дейности за това време. Помислете за как ще прекарате вечерята предварително.

 

Четете още: Нормално ли е бебето да плаче постоянно? 

 

Починете си от бебето

 

Намерете някой, който да ви замести в грижата за бебето за половин час, докато се разходите из квартала. Не се притеснявайте, че този човек ще има затруднения в грижата за бебето за този период от време. Ако сте сами и се чувствате прекалено развълнувани и разочаровани, оставете бебето на безопасно място в креватчето му и се отделете за няколко минути сами.

 

бебе, плач, здраве

 

Поспете

 

Опитайте се да си вземете малка дрямка, когато бебето спи през деня, особено ако обикновено плаче през нощта. Ако можете да помолите някого да се погрижи за бебето за час или два, то наваксайте със съня. Ако времето позволява разходете се с бебето навън с количка.

 

Четете още: Как да успокоим страдащо от колики или неспокойно бебе?

 

Без съмнение ще получите лекция от по-възрастните добронамерени роднини, които мислят, че ще разглезите бебето, като отговаряте на всеки негов плач. Бъдете спокойни, няма да навредите на бебето. Когато реагирате бързо на плача му, вие го карате да се чувства спокойно, че сте там и се грижите за него. Когато вземете бебето и го утешите, може да се гордеете, че следвате родителските си инстинкти, и не се поддавайте на мнението на другите, които не знаят наистина от какво се нуждае вашето бебе. 

 

Снимки: Rick0r McZany, seanabrady Foter


Подобни статии: