Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Предпазете вашето бебе от слънцето

#

Какво мога да направя за да защитя бебето си от рак на кожата и увреждане от слънцето?

 

Излагането на UV радиацията е причина за увреждане на кожата от стоенето на слънце. Слънцето има всекидневно UV лъчение, но някои дни и през някои часове на деня излагането на слънце е по-опасно. Добре е да предпазвате детето от слънцето, колкото е възможно повече през първата година. Има доказателства, че излагането на слънце  в детството може да доведе до рак на кожата в напреднала възраст.

 

Когато не може да пазите бебето от слънцето, то тогава поне намалете престоя му на опасната радиация:

 

Планирайте вашите дейности да са сутрин или следобяд, но не и между 10 и 15 часа.

 

Облечете бебето в дрехи, които покривват тялото му, но са направени от дишащи и леки материи.

 

Сложете на бебето широкопола шапка, така че главата, шията и лицето да са защитени.

 

Стойте под дебела сянка и осигурете сянка на бебешката количка.

 

Използвайте 30+ широкоспектърен и водоустойчив слънцезащитен крем, подходящ за бебета. Той трябва да се постави минимум 20 мин преди излагане на слънце. Също така нанасяйте на всеки 2 часа.

 

Четете още: Ами ако бебето ми оближе слънцезащитния си крем?

 

слънце, излагане, радиация, бебе, здравеКои са причините за слънчево изгаряне?

 

Слънчевото изгаряне възниква след прекомерно излагане на ултравиолетова слънчева радиация.  Може да не се забележи след като бебето постои на слънце, тъй като зачерввяването и болката на слабото първа степен изгаряне може да не се появи в продължение на няколко часа.

 

По тежкото изгаряне – втора степен може да предизвика червенина, чувствителност, подутини и мехури, които парят при пипане. Възможно е да се появи и най-лошият вид слънчево изгаряне трета степен след излагане на слънце.

 

Кожата на бебето е изключително тънка и деликатна, въпреки най-добрите усилия за защита от слънцето, слънчевите изгаряния могат да се появят. Тъй като кожата е много податлива на изгаряне, дори и 15-20 мин излагане на слънце може да го причини. Бебето ви може да изгори дори и в облачно време, тъй като не само светлината и топлината от слънцето причиняват изгаряне, а и невидимата ултравиолетова светлина.

 

Четете още: Съвети за здравето на бебето

 

Как трябва да се лекува слънчево изгаряне?

 

Ако слънчевото изгаряне е леко, намокрете кърпа с хладка вода, изцедете я внимателно и я поставете върху изгорялото място за 10-15 мин, няколко пъти на ден. Или къпете бебето си в хладка вода, в която сте добавили 1 чаена лъжичка сода за хляб, за да охлажда кожата и да намалява охлаждането. 

 

Ако слънчевото изгаряне е тежко, а кожата е на мехури, обадете се на лекаря за съвет. Той може да ви предпише успокояващ крем, бебешки парацетамол и превръзка за мехури.

 

Снимки: Clare Bloomfield, imagerymajestic  FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: