Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Приложение на стволовите клетки

#

Интервю с д-р Светла Богданова, Mедицински управител на тъканна банка Биохеленика.

 

При кои заболявания стволовите клетки намират приложение?

 

Д-р Светла Богданова: Трансплантация на костен мозък за първи път се извършва през 1968 год. Костно-мозъчните клетки се използват за лечение на пациенти диагностицирани с левкемия, апластична анемия, лимфом, болест на Хочкин, имунни нарушения, рак на гърдата. Всички знаем колко трудно се намира подходящ донор, колко време се чака и колко скъпо струва това. Решението е да се пристъпва към частно банкиране (съхранение) на стволови клетки за цялото семейство. Съвременната медицина е стигнала до извода, че всеки човек е добре да има на разположение собствените си стволови клетки.

 

От 1988 г. стволовите клетки от пъпна връв се прилагат успешно за заместване на костен мозък. Стволово-клетъчните трансплантации дават възможност за лечение на редица тежки заболявания. Този вид терапии са доказали неоспоримо своето предимство при лечение на ракови заболявания на кръвта – левкемии и лимфоми, чиято честота нараства (107.3 души са регистрирани на 100 хил. души през 2005 г.)

 

стволови, клетки, приложение

 

Четете още: Публично и частно (семейно) съхранение на стволови клетки

 

Прилагането на стволови клетки води до излекуване на тези състояния в около 50-70% от случаите. В клинично изпитание или във фаза на експеримент е лечението на наследствен диабет и нерводегенеративни заболявания: Аутизъм, детска церебрлана парализа, множествена склероза, Паркинсон, Алцхаймер и др.

 

Известни са резултатите от приложение на стволови клетки при инсултни състояния. Регистрирани са първите признаци на подобрение, след прекаран инсулт: намаляване на спастичността на мускулатурата, подобрение на лексиката (четенето) и социализацията. Най-успешната и нова трансплантация е изграждането на 3d изкуствено ухо – учените инжектират в „калъп” гел от колаген и стволови клетки. Приложението им е не само за лечение на тежки заболявания, но и в пластичната и естетична хирургия: за подмладяване, за корекция на тъканни дефекти, при тежки изгаряния и др. Доказателствата за успехите от приложението на стволовите клетки са неоспорими.

 

Наистина ли стволовите клетки дават началото на човешкия организъм?

 

стволови, клетки, приложение

 

Д-р Светла Богданова: За последните 4-5 години по много международни форуми, симпозиуми и в научни публикации се застъпва темата за стволовите клетки и подробно е описано тяхното значение и приложение. Независимо от това, на повечето от хората им е далечна и неясна темата, като изключвам тези от тях, които са се сблъскали с необходимостта да ги ползват или са взели информирано решение за тяхното съхранение. Най-лесното и достъпно обяснение за това  какво представляват стволовите клетки е следното:

 

Четете още: Защо стволовите клетки са толкова ценни?

 

Всеки орган е изграден от клетки, например черния дроб е изграден от хепатоцити, мозъка от неврони, костите от остеоцити, кръвта от левкоцити и еритроцити, белият дроб от пулмоцити и т.н. Всичките тези клетки са строго специализирани и диференцирани за функцията която изпълняват. Стволовите клетки са точно тези, които се развиват в най-ранния етап на ембрионалното развитие и нямат отредена функция, която трябва да изпълняват. Точно за това са ценни. Те носят оригиналният генетичен материал на индивида, не са диференцирани, т.е. бъдещето е пред тях и могат да се превърнат (трансформират) в специализирани клетки на различните органи. Най-важното за стволовите клетки е, че при раждането това са най-младите клетки, незасегнати от външни фактори и стареене. Това е уникалността им.

 

стволови, клетки, приложение

 

Може ли да се формулира, как точно стволовите клетки оказват положителен ефект върху такива тежки заболявания?

 

Д-р Светла Богданова: На първо място те стимулират ангиогенезата (развитието на нови кръвоносни съдове) в увредените тъкани и органи. На второ място отговарят за производството на глиални клетки (ремонт на бяло мозъчно вещество-глиални клетки и прогениторни клетки). Трето - стимулират невроните в сивото вещество, т.е. процеса неврогенеза. Четвърто диференцират се в нови неврони и пето подобряват мускулната тъкан и имунната функция на организма.

 

От къде могат да се извлекат стволовите клетки?

 

стволови, клетки, извличане, пъпна връвД-р Светла Богданова: От костния мозък, но всички знаем, че това не е безболезнена манипулация и се извършва с хирургична намеса. Друг класически способ е извличането на стволови клетки при раждането от кръв от пъпна връв и пъпна връв. БИОХЕЛЕНИКА /www.biohellenika.bg/ е патентовала метод за извличане на стволови клетки от самата плацента като прилага ензимен способ. Към момента тази банка е единственото дружество в Европейския съюз и трето дружество в света, което има разрешение да обработва и съхранява стволови клетки от плацента. Този специален способ е публикуван в международното списание Transplantation proceedings 2007 г. и научният екип на БИОХЕЛЕНИКА е получил награда за цялостен принос към развитието на съвременната регенеративна медицина.

 

Но дори и този метод не може да се сравни с извличането на стволови клетки от пулпата на млечните зъбчета при децата, който е един от най-достъпните и лесни начини. В световен мащаб се ръководят множество клетъчни терапии, които се основават на четирите елемента, съдържащи се в пулпата. В екстрахиран човешки зъб се съдържат, т.нар. мултипотентни стволови клетки. Те се идентифицирани като високо пролиферативни клетки, способни на диференциране в различни типове клетки, включително в нервни клетки, адипоцити и одонтобласти. Този тип клетки са в състояние да предизвикат образуването на костна тъкан, дори да генерират дентин. Установено е, че култивирани клетки от зъб образуват разнообразие от невронни клетъчни маркери.

 

Статията е любезно предоставена от:

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: hin255, Ambro, arztsamui, ddpavumba FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: