Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Проблемното поведение при деца с аутизъм

#

Едни от най-често срещаните характеристики на разстройствата от аутистичният спектър са поведенческите проблеми. Поведенческите проблеми могат да се отразят на човек пряко или непряко по отношение на социалните връзки.

 

Често проблемното поведение се проявява като мании по предмети, подреденост, странни движения. Когато техните ритуали се нарушат, това може да доведе до агресивно поведение, изблици на раздразнение, плач или стрес при детето.

 

Движенията на тялото

 

Повтарящите се движения на тялото са една от поведенческите характеристики на аутизма. Често описвани като „странни“, тези движения могат да включват ръкомахане, ръкопляскане, скачане, ходене на четири крака, прекомерно въртене в кръг. 

 

аутизъм, дете, поведение, повтарящи се движения, ритуално поведение

 

Интензивното клатене на цялото тяло напред-назад е едно от най-агресивните движения при деца с аутизъм и може да е вредно за здравето на детето. Движенията на тялото могат да присъстват във всеки един момент и не е задължително да отразяват определено настроение. Детето може да бъде развълнувано, щастливо, нервно, или спокойно и да започне да прави тези движения. Това поведение се появява като средство за несъзнателни усилия за свързване на двете полукълба на мозъка.

 

Ритуално поведение

 

Децата с аутизъм се нуждаят от последователност, което води до ритуално поведение. Ритуалното поведение, може да бъде описано като мания, която ако бъде прекъсната може да доведе до смущение. Ритуалите могат да са под формата на преброяване на предмети, занимание с играчка, събиране на предмети или някаква ежедневна дейност.

 

Четете още: Какви са симптомите на аутизма?

 

За околните това поведение може да изглежда странно, но за детето с аутизъм е от съществено значение за предотвратяване на дистрес. Въпреки че известна част от рутината в ежедневния живот е функционална, то при човек с аутизъм, тя се счита за крайна. Лечението може да помогне за това някои ритуални поведения да се превърнат във функционални за ежедневието.

 

аутизъм, дете, поведение, повтарящи се движения, ритуално поведение

 

Поведенческо разстройство

 

Изблиците на раздразнение и гняв са поведенческо разстройство, присъщо за аутизма. Справянето с гневните избухвания могат да бъдат предизвикателство, защото те могат да се появят по всяко време.

 

Четете още: Могат ли стволовите клетки да лекуват аутизъм?

 

Избликът на гняв, често е опит за комуникация и може да показва емоционален стрес при детето с аутизъм. Избухванията често са в резултат на когнитивни затруднения при обработката на информацията от мозъка. Избухванията могат да се проявят под формата на плач, гняв, но е възможно и да са в по-тежки форми като хвърляне, хапане, ритане. 

 

Снимки: ⌡K, filin ilia - aliyo.hu Foter.com


Подобни статии: