Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Профилактични прегледи за мъжете

#

Правете си необходимите профилактични прегледи. Ако имате някакво заболяване, прегледите ще го открият преди появата на симптоми. Например, можете да следите кръвното си налягане или холестерола в кръвта.

 

Някои от тези тестове можете да направите при своя личен лекар. Други, като колонскопията (тест за рак на дебелото черво), се нуждаят от по-специално оборудване, така че е възможно да се наложи да ги направите на друго място.

 

След като направите профилактичните си изследвания, трябва да попитате кога ще са готови резултатите и да се информирате с кого трябва да ги обсъдите.

 

профилактика, мъж, изследвания, преглед

 

Заболявания на половата система

 

Консултирайте се редовно със специалист за евентуални проблеми с половата система. При млади мъже трябва да се подхожда с внимание към евентуален рак на тестисите. Над 35 г. възраст е добре да се правят профилактични прегледи на простата. Тези заболявания не трябва да се пренебрегват. При всяко опасение е добре да си направите тестове и да се срещнете с уролог-андролог.

 

Четете още: Как да проверите тестисите си за рак?

 

Аневризма на коремната аорта

 

Хубаво е да си направите изследване за аневризма на коремната аорта ако сте на възраст между 65 и 75 г. и сте били пушачи. Проблемите с нея могат да причинят много силно и опасно кървене. Това изследване е безболезнено и се прави с помощта на ултразвук.

 

профилактика, мъж, изследвания, преглед

 

Рак на дебелото черво

 

След 50 г. възраст е добре да си направите профилактичен тест за рак на дебелото черво. Ако ваш роднина е имал рак на дебелото черво, направете изследванията по-рано. Има няколко вида изследвания за този рак, консултирайте се с вашия лекар, за да решите от кое изследване да се възползвате.

 

Четете още: 10 полезни съвета за здраво сърце

 

Депресия

 

Не забравяйте, че емоционалното ви здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Консултирайте се с вашия лекар за евентуална депресия, особено ако през последните 2 седмици имате следните симптоми:

чувствате се отпаднали, тъжни или обезнадеждени

нямате интерес да правите каквото и да било

 

профилактика, мъж, изследвания, преглед

 

Диабет

 

Направете си тест за диабет (висока кръвна захар), ако имате високо кръвно налягане. Диабетът може да доведе до множество проблеми със сърцето, мозъка, очите, бъбреците, нервите и други части на тялото.

 

Четете още: 5 симптома, които мъжете не трябва да игнорират

 

Висок холестерол

 

Добре е да си направите изследване за висок холестерол, ако сте над 35 г. Високото ниво на холестерола повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и води до лоша циркулация. Говорете с лекаря си, а в следните случаи трябва да започнете изследванията за висок холестерол по-рано:

ако сте пушачи

ако сте с наднормено тегло

ако имате диабет или високо кръвно налягане

ако имате сърдечни заболявания или запушени артерии

ако мъж от семейството ви е получил инфаркт преди 50 г. възраст или жена, преди 60 г. възраст

 

профилактика, мъж, изследвания, преглед

 

Кръвно налягане

 

Трябва редовно да проверявате кръвното си налягане (минимум на всеки 2 г.). Високото кръвно налягане може да доведе до инсулт, инфаркт, бъбречни и очни проблеми и сърдечна недостатъчност.

 

Рак на белия дроб

 

Ако сте на възраст между 55 и 80 г., посъветвайте се с вашия лекар за изследване за рак на белия дроб. Особено важно е това за пушачите и бившите пушачи, отказали цигарите през последните 15 г. Всъщност отказването от тютюнопушенето е най-доброто, което можете да направите за вашето здраве.

 

Тегло

 

Следете теглото си по-внимателно. Най-добрият начин да разберете дали сте с наднормено тегло или затлъстяване е като изчислите индекса си на телесна маса. Можете лесно да го изчислите и в домашни условия по следната формула:

 

BMI = W / h2

Където:

BMI е индекс на телесната маса

W е тегло в килограми

h е височина в метри

 

Състояние Индекс на телесната маса
тежко недохранване < 16,0
средно недохранване 16,0 — 16,99
леко недохранване 17,0 — 18,49
поднормено тегло < 18,5
нормално тегло 18,5 — 24,99
наднормено тегло ≥ 25,0
предзатлъстяване 25,0 — 29,99
затлъстяване ≥ 30,0
затлъстяване I степен 30,0 — 34,99
затлъстяване II степен 35,0 — 39,99
затлъстяване III степен ≥ 40,0

 

Ако установите, че сте с наднормено тегло, консултирайте се с лекар. Затлъстяването може да доведе до диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 

Снимки: Monkeypainter, bossco, SF à gogo, rustman, GreggMP Foter.com


Подобни статии: