Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Психиката на подрастващите

#

Педагозите и психолозите непрекъснато ни предупреждават, че психологическите особености на подрастващите не са измислени от учени-теоритици в тъмни кабинети. Всеки родител подсъзнателно знае, че това е вярно - най-малко поради факта, че той самия е бил някога същото непослушно, вироглаво, самоуверено същество като сина/дъщерята - тийнейджър.

 

Естествено, не винаги прехода от детство към зрелост е толкова драматичен. Понякога, той преминава без агресия, смяна на настроенията и семейни  конфликти. Но ако във вашия случай доброто дете в къщи неусетно се е превърнало в пъпчив демон с мутирал глас - следващите няколко реда ще ви помогнат да разберете как се е случило това.

 

Спомнете си своя пубертет

 

Винаги се поставяйте на мястото на този, когото се опитвате да разберете - особено когато се опитвате да влезете под кожата на детето си. Върху него, както и върху всички негови връстници, влияние оказват редица фактори:

 

тийнейджър, подрастващ, дете

 

• биологични

 

Целият организъм се пренастройва - тялото, косата, сетивата - всичко се променя. И ако тези промени се одобряват от оклните - всичко е наред. Но ако вместо това предизвикват насмешки и неудобство за самия тийнейджър? Позитивното и будно дете бързо се превръща в тъжно и затворено същество.

 

Четете още: Деликатните отношения между подрастващите и родителите им

 

• социални

 

Детето лесно може да се почувства низвергнато и изолирано. Важно е да сте близо до него и да сте готови да обсъдите всяка тема и въпрос. Нищо, че така или иначе то ще ги разгледа с връстниците си - може би цинично, незряло и грубо. Самия факт на споделянето и търсенето на мнение е достатъчен, за да не губите връзка помежду си.

 

• безкомпромисни

 

Мисленето на подрастващите се отличава с радикалност на възгледите и търсене на оригиналност, която граничи с безкомпромисност. Спокойно, това е проявление на стремежа към самостоятелност и самоутвърждаване, който е защитна реакция срещу разликата между собственото възприятие и образа на тийнеджъра в очите на околните възрастни.  

 

тийнейджър, подрастващи, дете,

 

При вас самите беше същото, нали? Как ви помагаха вашите родители? Как бихте искали детето ви да премине през този етап от живота си?

 

Четете още: 6 начина да се справите с грубото отношение на тийнейджъра

 

Станете приятели

 

Ако ще ви стане по-леко, и непременно искате да обвините някой за създалата се ситуация, то обвинете особеностите на човешката еволюция, а не самите деца, които все още не са се научили да отговарят за постъпките си, но са усвоили умението да отстояват собственото си мнение, макар и понякога да са прекалено настоятелни. Няма нищо лошо в натрапчивото чувство за справедливост, което те развиват на този етап от живота си. И от вас ще се изискват такт, търпение и усилия, за да отправите енергията им в градивна, а не в разрушителна посока.

 

Психиката на подрастващите е чувствителна, тя не приема фалш. Бъдете близки с порастващите си деца, които се намират в онази чудесна възраст, в която всичко им се струва постижимо, мечтите се реализират, а силата и енергията на себереализацията бликат от тях като чист извор.

 

Снимки: austinanomic, oranges and lemons, Shavar Ross, Foter.com

 


Подобни статии: