Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Родителските конфликти и децата – част 1

#

Автор: Ирина Димова

Психотерапевт

 

Да си родител днес е предизвикателство и изпитание. От една страна, родителите не могат да намерят опора в старите правила и ценности, с които те самите са израснали. От друга, едва от последните десетилетия и то не във всички култури по света, обществото е склонно да гледа на детето като на индивид, който има право на собствени чувства. Това поставя родителите пред необходимостта да бъдат гъвкави - вълнуваща, но съвсем не лека задача.

 

За щастие, повечето от днешните майки и бащи искрено желаят да бъдат добри родители. Те не спестяват време и енергия, за да посещават курсове, да четат книги, да прекарват творчески времето с децата си, за да растат те щастливи и уверени в себе си, да имат високо самочувствие, да се радват на живота.

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

Често пъти родителите си мислим, че всичко това зависи само от начина, по който възпитаваме децата си. И понеже възпитанието изисква сериозни усилия и отдаване, понякога забравяме, че отношенията помежду ни влияят в най-голяма степен на семейната атмосфера. На онова магическо пространство, което създаваме, срещайки душите и телата си. Пространство, в което ежедневно се пораждат най-различни емоции, благодарение на които сме заедно и обичаме. Начинът на общуване, качеството на контактите в семейството, са решаващи за физическото и емоционално здраве, за психичното развитие на децата ни.

 

Четете още: Малки тайни за успешен брак с деца – част 1

 

Съвременното семейство преживява криза на промяната в модела на съжителство. Старият тип патриархално семейство, което е добре организирана система за оцеляване, включваща повече фигури, които разпределят задълженията помежду си, и относително ясни, традиционно наследени правила, по които това се случва, постепенно отива в историята. Децата остават по-дълго в зависима роля и ангажиментите ни като родители към тях се увеличават.

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

Съвместяваме все повече различни роли, които съчетаваме с индивидуално си развитие. Животът ни като цяло тече по-динамично и по пътя срещаме различни модели, с които си „сверяваме семейния часовник”. Вече няма социална норма, която да ни „принуждава” да запазим брака си, а много семейства живеят в най-разнообразни форми на емоционално съдружие. Всичко това поражда както  усещане за свободен избор, така и конфликтни ситуации.

 

Обикновено темата за конфликтите поражда асоциации за скандали, непримирими противоречия или насилие. Дали това е единственият ъгъл, от който можем да я погледнем?

 

Четете още: Как да балансирате между бизнеса и децата

 

Противоречията винаги са били част от семейната система, която събира в едно цяло двама души, решили да споделят общ път, да създадат нов живот. Всички ние встъпваме в това творческо единство с много различен опит и модели на взаимоотношения, които сме „наследили” от дома, в който сме израснали. И сътворявайки семейството си, ежедневно го извайваме като скулптура, слагаме качествена глина, отнемаме от остарелия вече материал, поправяме счупеното, добавяме нови фигури. С годините тази скулптура се променя, но ние продължаваме да я градим, да се грижим за нея, въпреки че белотата и не е същата, като в началото.

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

В тази семейна скулптура, конфликтите са неизбежна част от взаимоотношенията ни на родители и партньори. Щом живеем заедно, все ще се случи да нараним или обидим, и това не е толкова страшно. Лошото е, когато обидата ни преобрази, а в окото ни попадне частица от „дяволското огледалото” от приказката за Снежната кралица, което поглъщало всичко добро и хубаво, а правело така, че лошото да изпъква още по-ясно. Тогава се превръщаме във врагове с ледени сърца, издигаме стени, обличаме се в брони, които не пропускат и капчица интимност. Успешно се защитаваме, за да не бъдем наранени.

 

Четете още: Двама са малко, трима са много ?!

 

Нашият народ е създал много интересни поговорки, свързани с преживяванията. Някои са удивително прозорливи, а някои - крайно безкомпромисни. Като  „Счупеното гърне не може наново да се залепи”. И все пак, човешките отношения не се „счупват” току така. Особено семейните. И с конфликтите е същото. Не ни се вярва, но те могат да бъдат и градивни, да ни помогнат да се опознаем, да разберем повече за човека до себе си.

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

Ако има разногласия, но проблемите не се „смитат под килима”, ако споделяме искрено чувствата си с партньора, ако по-рядко взаимно се обвиняваме, а по-често търсим изход, най-вероятно ще запазим онзи деликатен баланс на равновесие, необходим за семейната хармония.

 

За децата не е проблем, че сме на различни мнения за някои неща. Те страдат и се объркват, когато у дома някой се опитва да действа от позиция на силата, когато има ожесточение и война, когато виждат тъга в очите ни. А страда ли един, това се отразява на всички.

 

Продължава на: Родителскире конфликти и децата - част 2

 

Снимки: stockimages, photostock, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: