Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Родителските конфликти и децата – част 2

#

Автор: Ирина Димова

Психотерапевт

 

Продължава от: Родителските конфликти и децата - част 1

 

Ние, хората, сме много изобретателни, когато враждуваме. Някои семейства го правят открито и са почти постоянно във военни действия, и въпреки това празнуват златна сватба, а някои могат системно да избягват всякакви конфликти, но напрежението в дома им може да се реже с нож. Последните лесно се сдобиват с високо кръвно и други модерни болести, а децата им често имат алергии, вглъбяват се в себе си, или са хиперактивни. Но какво пък, нали сме пример за добро семейство, което не се кара? Децата ли? Те са малки, нищо не разбират!

 

И ако все пак мислим за тях, което е невъзможно, без да помислим и за самите нас, по-добре вместо да бягаме от конфликтите като дявол от тамян, или да се хвърляме в атака, да си изясним кои са най-честите конфликтни ситуации в съвместния ни живот, и да се стремим да ги разрешаваме.

 

Борбата за власт или „настъпвай, за да не те настъпят”!

 

Някои хора за нищо на света не са склонни да променят този си начин на общуване, защото години наред са потискали своите чувства и желания, и днес е дошъл техният час да вземат решения, да се чуе думата им.  

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

„Какво е най-добро за детето”

 

Понякога това е тема на нескончаеми спорове, защото всеки изхожда от себе си и не вярва, че наследникът сам/сама може да покаже, кое е добро за него.

 

Помощта на бабите

 

Тя е крайъгълен камък в споровете на днешните родители, които не искат да бъдат командвани, но и не се опитват да поставят граници, защото това изисква договаряне. А за децата е полезно да общуват и с други хора, които ги обичат, които са част от рода им.

 

Четете още: Баби и дядовци на дистанция

 

Пренебрежение и липса на внимание

 

Усещането за пренебрежение и липса на внимание от страна на съпруга/съпругата може сериозно да ерозира връзката, защото всяко човешко същество има нужда от нежност и когато не я получава от партньора си, много лесно може да го дистанцира и да организира живота си основно около детето. Това обаче е трудна ситуация за самото него и често то започва да проявява агресия към задушаващата го любов, или пък да тъгува за другия, изключения родител.  

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

Насилие

 

Когато в семейството има постоянно насилие, това се отразява пагубно върху всички, но при децата последствията са тотално объркване на представите за обич, привързаност, доверие и наказание, което те постоянно очакват. Порасналите деца могат да се държат грубо с околните или пък обратно - да са свити, свръхотговорни, да изпитват вина за най-малките грешки, които допускат.

 

Четете още: Какво да правите, ако сте насилвани във връзката си?

 

Детето преживява негативно семейните войни, защото домът и родителите му са неговият свят, в който то се чувства сигурно и защитено. Ако семейната атмосфера е здравословна, ако отношенията между майката и бащата са като цяло стабилни, децата постепенно придобиват увереност в себе си, защото имат нужда да приличат на родителите си, а те им дават траен модел за съвместен живот. В противен случай, чувствата на детето са свързани със страх и несигурност в дом, където конфликтите са постоянни, или в който обитателите се сърдят и мълчат, без да дават израз на емоциите си.

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

Когато не може да си обясни какво става, детето често приема, че то е причината за домашното напрежение. Понякога неусетно усвоява такова поведение, каквото се очаква от него, не показва истинските си чувства, само и само мама и татко да не се разделят! Особено пагубно за детската психика е нарушаването на йерархията на ролите в семейството и усещането, че трябва да се погрижи за родителите си, да вземе страна, да решава вместо тях дали семейството да се запази. Поради тази тежка отговорност, несъвместима с детската психика, много пораснали деца нямат увереност, че могат да изградят семейни отношения и трудно навлязат в родителските роли.

 

Четете още: Влиянието на домашното насилие върху децата

 

Ние не винаги можем да избегнем конфликтите си, но можем да се постараем те да не подкопават чувството за сигурност на децата ни. Наша отговорност е да им покажем, че понякога се случва да се спречкаме, да сме на различни мнения, но не сме престанали да се уважаваме и да сме от един отбор, когато вземаме важни решения.

 

семейство, родители, конфликти, деца

 

Нашите предци са ни завещали традицията да се събираме вечер на масата, за да споделим храната и мислите, които ни вълнуват. От нас зависи да не поддържаме враждебен тон, да се научим ясно да казваме какво искаме и от какво се нуждаем, от нас зависи понякога да прощаваме...

 

Да се откажем да си разменяме словесни стрели с послания от рода: ”Пак ли аз ще съм слугата?”, да преброим до десет, да се усмихнем (отвътре навън) и да кажем: „Предлагам да…” Първият път е трудно, но си струва да се опита! Дори само от любопитство, ей така, за да си припомним как изглеждаше партньора, когато не се гледахме през онова, сивото стъкълце! И може би, когато го помислим, светът постепенно ще започне да изглежда различен и многоцветен…

 

Снимки: artur84, David Castillo Dominici, Ambro, Phaitoon FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: