Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Ролята на акушерката по време на раждане

#

Интервю с Надежда Стаменова, акушерка в МБАЛ „Надежда“.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Каква е ролята на акушерката по време на раждане? Къде е нейното място и какво е значението ѝ за раждащата жена?

 

Надежда Стаменова: Не мога да определя, коя роля с каква важност е по време на раждането, но мога да кажа, че най-важната роля е на родилката. Тя е център на събитието и обекта на нашите действия. Лекарят и акушерката при нас са екип. Лекарят не може да бъде непрекъснато до жената, но акушерката е.

 

Акушерките ни са изключително мили и усмихнати момичета, което бързо сваля бариерата и жените лесно могат да им се доверят. Обикновено го правят, споделяйки неща, които се притесняват да кажат на лекаря. Въпросите, които счита за глупави или неуместни, жената може да зададе на акушерката. Освен, че тя я обгрижва, слуша тонове, настанява я, помага ѝ, слага медикаментите, акушерката е и като емоционален съратник и подкрепа.

 

раждане, акушерка, помощ, родилна, зала, бебе

 

МТА: Какво прави акушерката по време на самото раждане?

 

Надежда Стаменова: По време на самото раждане, ръцете на акушерката са тези, които първи поемат бебето. Тя насочва напъните на жената, опитва се да облекчи болката, да предотврати травмите и всъщност тя изражда бебето. Тя клампира пъпната връв, подава го на педиатъра и в последствие - на майката.

 

След раждането тя е тази, която помага за закърмянето и за това е много важно жената да има доверие на акушерката си. В „Надежда“ си имаме правило - акушерките не си отиват в края на дежурството, когато в рамките на половин час предстои да се случи раждане на тяхна пациентка. Те остават да довършат раждането, за да не се наруши именно връзката и изграденото доверие.

 

Четете още: Активно естествено раждане - има ли почва у нас?

 

Значението на акушерката е съществено. Без нея няма как. Но ролята на останалата част от екипа също е огромна – лекарите акушер-гинеколози, анестезиолозите. Не бива да забравяме и онази малка верига от медицински персонал – санитарите, които много се стараят за комфорта на жените. За това, не мога да кажа кой колко е важен, всеки член на екипа е изключително ценен. А нашите екипи са сработени добре и се разбират само с поглед.

 

В партньорство с:


Подобни статии:

Коментари:

  1. Дени каза:

    А има ли лошо отношение към родилките?
    Колко допълнително трябва да си плати здравно осигурена родилка? Защо се налага доплащане след като си здравно осигурен и си си плащал всеки месец без да си ползвал здравни услуги и когато имаш нужда ти казват съжалявам трябва да си доплатиш.