Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

В овулация ли съм?

#

Първата стъпка, за да забременеете, е да се уверите, че яйцеклетката и сперматозоидите могат да се срещнат. Това може да се окаже по-сложно, отколкото ви звучи. Обикновено женското тяло отделя една яйцеклетка всеки месец. След като бъде освободена, тя трябва веднага да се оплоди или тялото я изхвърля. За да увеличите шансовете си за забременяване, е добре да знаете кога се случва този процес, наречен овулация. Добрата новина е, че има доста начини да разберете дали сте в овулация или не.

 

Използвайте календарче

 

Според лекарите е най-добре да правите секс поне веднъж на ден, особено в 5-те дни преди овулацията. Сперматозоидите могат да оцелеят няколко дни в тялото, което означава, че могат да почакат малко до отделянето на яйцеклетка.

 

Ако менструалният ви цикъл е 28 дни и винаги е точен, много е вероятно овулацията ви да е на 14-тия ден. Това от своя страна означава, че около 10-тия ден след цикъла ви започват тези 5 дни, за които споменахме и в които ако правите секс - шансовете да забременеете са доста големи. За по-сигурно – всеки ден.

 

овулация, яйцеклетка, яйчник, менструация, тест

 

Наблюдавайте тялото си за промени

 

Хормоналните ви нива се променят по време на менструалния цикъл. През първата половина яйчниците отделят хормона естроген. Когато нивото на естроген е достатъчно високо яйчникът отделя яйцеклетката, а тялото ви започва да произвежда друг хормон – прогестерон. Това повишава малко телесната ви температура.

 

Опитайте се да проследявате телесната си температура, като я мерите всеки ден преди да станете от леглото. Ако наблюдавате няколко месеца какво се случва, вероятно ще забележите определен модел, който ще ви подскаже кога е овулацията ви и съответно ще можете да прецените в кои 5 дни трябва да се заемете активно с опитите за бебе.

 

Четете още: 11 начина да поддържате вашата вагина щастлива и здрава

 

Вашите хормони влияят и на отделяния секрет от шийката на матката, намираща се на дъното на матката. Когато тялото ви е готово за овулация, вероятно ще имате засилена секреция на този секрет. Освен това той ще стане една идея по разтеглив и хлъзгав - наподобяващ суров белтък. Това се случва, защото този секрет помага на сперматозоидите да се придвижват по-лесно в женското тяло. Когато забележите това, вероятно съвсем скоро яйчникът ви ще отдели яйцеклетка.

 

овулация, яйцеклетка, яйчник, менструация, тест

 

Предвиждане на овулацията

 

В почти всяка аптека се предлагат тестове за овулация, които могат да ви дадат доста точна представа кога сте в овулация и съответно да я предвидите. Чрез урината се измерва нивото на лутеинизиращ хормон (LH), който се покачва 24 – 36 ч. преди овулация.

 

В комплектите обикновено има достатъчно лентички, а да проверявате няколко пъти през менструалния си цикъл. Започнете с тестовете няколко дни по-рано и повтаряйте през следващите дни, докато установите точния ден. Когато нивата на хормона са най-високи, шансът да забременеете е най-голям.

 

Четете още: Какво трябва да знаете за хламидията

 

Болки

 

Възможно е да усещате овулацията и да изпитвате лека болка. Много жени изобщо не го забелязват. Болката е съвсем лека и се появява по средата на менструалния цикъл. Вероятността да забременеете в такъв случай е по-малка.

 

овулация, яйцеклетка, яйчник, менструация, тест

 

Говорете с лекар

 

При някои жени е трудно да се проследи овулацията, защото не е редовна (по график). Ако не можете да разберете кога точно сте в овулация и менструалният ви цикъл е нередовен, консултирайте се с вашия лекар.  

 

Снимки: pedrosimoes7, gagilas, pedrosimoes7, francesco ✔ Foter.com


Подобни статии:

Коментари:

  1. Didka каза:

    Of neznam koga da proverq to4no testa za ovuaciq slet kolko vreme kato mine cikala