Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Болка в тестисите - на какво може да се дължи?

#

Тестисите са органи, намиращи се в мъжкото тяло, които отговарят за производството на тестостерон и сперматозоиди. Те се намират в кожена торбичка (скротум), която се намира извън коремната кухина, защото е необходимо да са на по-ниска температурата  от температурата на тялото. В резултат на това са чувствителни към различни екологични и физически промени, особено когато останалата част от тялото ви е в движение. Болките в тестисите при движение могат да се дължат на различни причини, вариращи от безопасни до много сериозни.

 

Възпаление в непосредствена близост

 

Възпалението на тъканите и структурите, намиращи се в близост до тестисите, може да се прояви като болка в тестисите. Пример за това е епидидимитът - той представлява възпаление на тръбата, пренасяща сперматозоидите към задната част на тестиса. Често болката е локализирана от едната страна на скротума. Най-често засяга мъже на възраст между 20 и 40 годишни, а най-честата причина за него са полово предавани болести, като гонорея.

 

Наред с болката в тестисите, влошаваща се при движение, симптомите включват подуване на скротума, кърваво или необичайно течение от уретрата и болка при уриниране и еякулация. Лечението зависи от причината. Ако епидидимитът се е получил в следствие от полово предавана болест, ще бъде назначен курс от антибиотици. Във всеки случай, трябва да спрете да тичате за най-малко няколко дни.

 

тестиси, болка, движение, възпаление

 

Прекъсване на кръвоснабдяването

 

Усукване на тестисите, например, може да се получи, когато тестиса се завърти или усуче по своята семенна връв. Това води до прекъсване на кръвоснабдяването на тестисите и обикновено причинява внезапна поява на силна болка и подуване.

 

Четете още: Болка в тестисите след тренировка

 

Това състояние изисква спешна хирургическа намеса. Трябва да спрете да се движите и да потърсите спешна медицинска помощ веднага, тъй като в повечето случаи се налага операция. Ако лечението се забави, може да се стигне до гангрена или загуба на органа.

 

Коремната херния също може да прекъсне кръвоснабдяването на единия или и двата тестиса, когато червата попаднат в скротума. Това състояние също се коригира чрез операция.

 

Заболяване на простатата

 

В тестисите може да се почувства болка в резултат на простатит или на възпаление на простата.

 

тестиси, болка, движение, възпаление

 

Простатитът се развива най-често в резултат от бактериална инфекция. Някои от отличителните белези на простатита са: парене и болка при уриниране или еякулация, мътна и кървава урина, висока температура и втрисане.

 

Четете още: Подутини и бучки в тестисите

 

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните ракови заболявания при мъже на възраст над 50 г., който включва същите симптоми. Ако имате болка в тестисите, заедно с тези симптоми, спрете да тичате и посетете незабавно лекар.

 

Протриване и травма

 

Въпреки, че тичането не се счита за контактен спорт, удължените повтарящи се движения на краката могат да изложат тестисите на различни форми на нараняване. Неудобните дрехи за тичане или неудобните панталони могат да доведат до протриване на скротума и възпаление на тестисите. Понякога една погрешна стъпка може да доведе до временно „смачкване” на тестиса с придружаващата го болка. Погрижете се за този проблем, като изпозлвате вазелин или подходящи шорти и панталони. Така ще сведете до минимум протриването и нараняването.

 

Снимки: nenetus, Phil_Bird, Toa55 FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: