Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

5 летни неудобства

#

Изгарящата жега може да не е единственият проблем, с който можете да се сблъскате през летния сезон. Високите температури водят след себе си множество лесно предотвратими състояния, за които трябва да знаете. Ето 5 неща, които могат да направят лятото доста неприятно:

 

1. Дехидратация

 

70% от тялото ни се състои от вода. Пиенето на вода е от съществено значение за поддържането на основните водни резерви в организма. През лятото, ниският прием на вода и дългото време на слънце, може да доведе до дехидратация, което е много по-сериозен проблем, отколкото някои хора смятат. Лекарите предупреждават, че тежката дехидратация, може да нанесе необратими увреждания на мозъка, сърцето, бъбреците и мускулите. Някои от най-честите симптоми са замаяност, чувство на умора и жажда.

 

лято, дехидратация, вирус, диария, температура

 

2. Вирусна инфекция

 

Температурните колебания могат да отслабят имунната ни система и да доведат до вирусна инфекция. Някои от симптомите са висока температура, болка в тялото, възпалено гърло, течащ или запушен нос, главоболие, болка в мускулите и ставите. Обикновено това състояние обикновено преминава за максимум седмица, ако почивате и приемате достатъчно течности.

 

3. Диария

 

Диарията през лятото най-често е причинена от замърсени храни. Симптомите включват често ходене до тоалетна, воднисти, меки изпражнения, болки в корема, а понякога подувания и спазми. Въпреки че понякога диарията може да е опасно състояние, обикновено преминава за ден – два, особено ако си почивате.

 

Четете още: 8 летни навика, които всеки трябва да има през всички сезони

 

4. Мигрена и главоболие

 

Мигрената и главоболието могат значително да се влошат в следствие на дехидратацията и топлия климат. Дехидратацията води до главоболие, защото кръвоносните съдове се свиват, което може да доведе до по-слабо кръвоснабдяване на мозъка. Въпреки че самият мозък не изпитва болка, мускулите около него изпитват. Някои от симптомите на главоболието започват в предната част на главата и бавно продължават към врата. Обикновено болката е локализирана от едната страна на главата и може значително да се влоши, ако човек се наведе напред или прекара дълго време на слънце.

 

лято, дехидратация, вирус, диария, температура

 

5. Гастроентерит

 

Гастроентеритът често се бърка с хранително отравяне, но той представлява заболяване, причинено от храна, при което бактериите или вирусите причиняват дразнене и възпаление на стомаха и червата. Обикновено се дължи на храни, които са приготвени нехигиенично. Може да има тежки симптоми като гадене, спазми на корема и повръщане. Възможно е да имате и главоболие и мускулни болки. По-тежката форма включва и диария. Добре е да посетите лекар, ако сте в подобно състояние. 


Подобни статии: