Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Ще заздрави ли връзката ви появата на бебето?

#

Много е лесно да идеализирате малкото вързопче радост, което ще люлеете, гушкате, целувате и обичате. Смятате, че то ще обогати и осмисли връзката и живота с партньора ви. Дали обаче бебето наистина ще заздрави отношенията ви? Помислете за реалността – умора, мръсни пелени, плач посред нощ, промени в настроението – при всички!

 

Бебето може да направи дори приготвянето на обикновена вечеря трудно, а да не говорим поддържането на връзка. Дали бебето ще заздрави или разклати отношенията ви зависи от качеството на комуникацията, което сте имали преди изобщо да се е родило.

 

Това, което е напълно задължително, е и двамата партньори да са взели заедно решението, че искат бебе. Освен това бъдещите родители трябва да имат реалистични очаквания от родителството и отражението върху връзката им. Ето и някои полезни съвети как новият член в семейството ви може да заздрави още повече връзката им:

 

бебе, връзка, партньор, очаквания, грижи

 

Това е семейна работа

 

Изключително важно е двамата партньори да вземат заедно решението да имат бебе. Когато това е така, бебето може да подобри отношенията и да сближи родителите. Ако те не са на една вълна обаче, бебето може да е пагубно за отношенията им.

 

Реалистични очаквания

 

Говорете със свои близки за родителството в реалната му светлина. Прекарайте време около деца, за да разберете какво ви предстои и каква ще бъде най-важната ви задача в живота. Не забравяйте – всеки родител и всяко дете са различни. Независимо колко време прекарвате около деца, собственото ви със сигурност ще ви изненада.

 

Общувайте, общувайте и пак общувайте

 

Важно е да говорите с партньора си за очакванията, които имате за връзката ви и вас като родители. Ако бащата очаква, че майката ще поеме 100% от задълженията покрай бебето, а тя очаква да си ги поделят по равно, определено ще възникне конфликт. Бъдете откровени и споделете с партньора си какви са очакванията и обсъдете какво да направите, за да сте щастливи и двамата.

 

Не очаквайте партньорът ви да ви чете мислите

 

След като вече сте изложили очакванията си, време е и да ги приложите на практика. Комуникацията не приключва само с едно обсъждане. Ако не помолите партньора си да направи нещо, той няма как да знае, че вие го искате.

 

бебе, връзка, партньор, очаквания, грижи

 

Ако искате да гледа бебето за 2 часа след работа, защото сте планували да напазарувате, той не може да прочете мислите и намеренията ви, така че е доста по-добре да му ги споделите. Това няма да помогне само в грижите за бебето, а като цяло ще подобри връзката ви.

 

Слушайте

 

Ако партньорът ви идва при вас с проблем – изслушайте го, а не се опитвайте да намерите решение. Важно е да го чуете и подкрепите. Например, ако жена ви ви посрещне много изтощена, защото бебето е плакало цял ден, не и давайте съвети как да го успокои. Просто я изслушайте. Запазете съветите за момента, в който ви ги поиска. Освен това можете да ѝ кажете да си почине за час два, след като вече сте се прибрали и можете да се погрижите за бебето.

 

Вижте още: Готови ли сме за бебе?

 

Отбор „да поспим“

 

Липсата на сън през първите няколко месеца е огромно предизвикателство. Вие трябва да си помагате и да изградите схема, която да работи и за двама ви – всеки се нуждае от малко сън.

 

Ти си №1

 

За да бъдете максимално отдадени в семейството си, трябва първо да се погрижите за себе си. Дали това означава футбол с момчетата или вечеря навън с момичетата – всеки има нужда от 1-2 свободни часа в седмицата, в които да прави това, което обича. Трябва да обсъждате плановете си и да давате възможност на другия да излезе без да се притеснява, както и той на вас, разбира се.

 

бебе, връзка, партньор, очаквания, грижи

 

Грижа

 

Отношенията ви един с друг също са основен приоритет. Не може да ги поставите на заден план за близките 20 години. Независимо дали ще си организирате срещи в ресторант веднъж седмично или ще сложите бебето да спи по-рано тази вечер, за да имате време за занимания за възрастни – важно е да поддържате пламъка между вас. Ако сте щастливи заедно, детето ви също ще расте щастливо и обичано, запомнете това.

 

Вижте още: 5 неща, които никой не те предупреждава за близнаците

 

Нова перспектива

 

Първите месеци на бебето са пълни с нови неща, както за бебето, така и за родителите. Трябва да обърнете внимание на партньора си в новата му роля – независимо дали сменя мръсен памперс или храни бебето. Така ще видите грижовен татко или всеотдайна майка - това е добра причина да се влюбите в партньора си отново.

 

Работа в екип

 

Не забравяйте, че вие сте екип. Дали мъжът ще остане у дома 1 час, за да излезе жена му за малко или жената ще гледа бебето късно вечерта, за да се наспи мъжът – вие сте отбор и крайната цел е да си помагате един на друг и заедно да изградите щастливо семейство. Това означава да давате много, но и да получавате много. А когато е за семейството – винаги си струва.

 

Снимки: Schwangerschaft, Ⅿeagan, Lucía López, jennykarinaflores Foter.com


Подобни статии: