Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Няколко думи за раждането

#

Интервю с Д-р Валентина Григорова

I САГБАЛ "Света София"

Зам. директор по медицинските дейности

 

Намираме се в I САГБАЛ "Света София". Разговаряме с д-р Валентина Григорова, зам. директор по медицинските дейности. Тя с няколко думи представи отделните дейности на болницата:

 

Д-р Григорова: Тук освен раждане, се извършват гинекологични прегледи, включително онкогинекологични (на раково болни), мамологични (на жени, които са с доброкачествени и злокачествени образувания на млечната жлеза).

 

Това е единствената общинска болница, в която се провеждат процедури по асистирана репродукция в отделението по асистирана репродукция – инвитро. Освен това се извършват хирургически операции на млечната жлеза. Друга такава общинска болница – няма. По този начин болницата може да оказва комплексна грижа за женското здраве.

 

Потърсихме професионалното мнение на д-р Григорова относно актуалнатните днес теми за раждането, раждането в домашни условия и ролята на акушерките в медицинската практика като цяло. Започнахме от въпросите за акушерката:

 

Мама, татко и аз: Д-р Григорова, в редица страни ролята на акушерката е водеща? Може ли това да се случи и в България?

 

Д-р Григорова: В много необозримо бъдеще. Тези страни, в които ролята на акушерката е водеща, това са страни като Холандия, където е въведено „домашното раждане”. При нас нямаме регламент, ние нямаме законова основа за „домашно раждане”. Нито за раждане в присъствието на новопоявилите се дули.

 

В редица страни е водеща ролята на акушерката, но при нас не. При нас акушерката е помощна, раждането се извършва от лекарят.

 

Няколко думи за раждането

 

Мама, татко и аз: Тук може би е мястото да ви попитаме кой и кога преценява дали да се приложат обезболяващи медикаменти по време на раждането? Анестезиолога ли е този, който прави преценката?

 

Д-р Григорова: Не е анестезиолога този, който ще определи как ще роди една жена, защото за да и даде упойка трябва да каже акушер гинеколога. Упойка се дава само при определени условия: Жената трябва да има маточни контракци на една минута, по 40 секунди, да има отворен околоплоден мехур, главата да е фиксирана във входа на таза добре, така че упойката с обезболяването, което предизвиква да не наруши ротацията на главата. Значи не анестезиолога определя дали ще има упойка, а отново акушер гинеколога.

 

Д-р Григорова изрази мнение относно това, редно ли е лекарите да се съгласят с домашното раждане като алтернатива:

 

Д-р Григорова: Дори да ми дадат едно златно щраусово яйце на Фаберже, няма да отида да водя раждане в дома! При положение, че съм изродила хиляди бебета и работя 40 години само това. Това е едно изключително рисково мероприятие с много неизвестни и понякога с изключително неочакван край, в смисъл неприятен край. Това е моето мнение!

 

Продължихме с въпросите за „домашното раждане”:

 

Мама, татко и аз: Д-р Григорова, какво мислите за раждането у дома – право на избор ли е или игра на руска рулетка?

 

Д-р Григорова: За мен е игра на руска рулетка!

 

Мама, татко и аз: Може ли жените да изберат „домашно раждане” в България?

 

Д-р Григорова: Законово – не! Не е разрешено от закона.

 

Мама, татко и аз: Какви са предимствата и недостатъците на „домашното раждане”?

 

Д-р Григорова: Предимствата са, че жените ще са в подходяща обстановка, с близки хора и т.н... Недостатъците – за едно раждане се знае как започва, но никога не се знае как завършва, не се знае какъв изход може да има това раждане. Ако започне кървене веднага след раждането, дори жената да живее срещу болницата (на 50м., то докато стигне до операционната – тя ще умре).

 

Няколко думи за раждането

 

Ние имахме случай, при който пациентка роди за трети път, но за 30 секунди изкървя 2 литра. Около нея имаше десет човека медицински персонал – изключително сложна ситуация и ако не беше в болницата, за да можем да реагираме мигновено, тази жена можеше да не може да се радва да децата си. Това е раждането! Процес с неизвестен край. И ние сме там, за да гарантираме благоприятния изход. Ако някоя жена желае да ражда у дома – тя го прави на собствен риск и тя си поема отговорността.

 

Д-р Григорова е абсолютно против домашното раждане:

 

Д-р Григорова: Раждането вкъщи изисква да има нормативна уредба, уреждаща всичко, касаещо го. В България все още не сме достигнали до там. Жените, които избират домашното раждане го правят на своя отговорност и лекарите не могат да носят отговорност за техните решения. За се води едно домашно раждане от лекар, той трябва да бъде обучен за това. В същото време трябва да се прецени риска – каква е цената на риска. И да се сложи от едната страна риска и неговата цена и да се прецени внимателно дали си струва. Все пак става въпрос за израждане на човек.Трябва преди всичко да си зададем въпроса: Имаме ли право да го подложим на необоснован риск?

 

Д-р Григорова имаше основания да се изкаже против „домашното раждане”, най-вече заради рисковете, на които жените раждащи в домашни условия се подлагат, а и заради дългогодишния опит, който има работейки в тази област. Тази тема продължава да бъде актуална и може би ще се намерят много мнения опревергаващи или защитаващи тезата „За или против раждането в домашни условия?”.

 

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

 

Снимки: arztsamui  FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: