Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как трябва да се грижим за пениса на бебето си?

#

Каква грижа изисква необрязаният пенис?

 

През първите няколко месеца не е необходима специална грижа. Нужно е само да измивате интимната област на бебето си с вода и сапун. Не е нужно да почиствате пениса с памучни тампони, напоени в антисептични продукти, но е необходимо да следите дали отвора на да препуциума (кожата, покриваща главичката на пениса) е достатъчно голям, че да не възпрепятства уринирането.

 

В началото препуциумът е свързан с жлезите или с главичката на пениса посредством тъкан, затова не трябва да го дърпате.

 

бебе, пенис, грижа, препуциум

 

• Кога трябва да се обадя на педиатъра?

 

Ако бебето има затруднения с уринирането или ако виждате, че изпитва дискомфорт, когато уринира, се консултирайте с педиатъра си. Той ще ви каже и кога препуциумът се е отделил от главичката на пениса и кога можете да започнете да се опитвате да го забелвате (оголвате). Това няма да се случи през първите месеци.

 

Никога не се опитвайте насилствено да издърпате препуциума преди да е дошло време за това. В противен случай можете да предизвикате разкъсване на тъканите, кървене и болка. След като вече е отделен, всеки път, когато къпете бебето, трябва да издърпвате кожата и нежно да почиствате главичката на пениса.

 

Четете още: Първото зъбче на бебето - какво да очаквате?

 

• Какво трябва да направя, когато синът ми стане по-голям?

 

Когато детето ви порасне, трябва да го научите какво трябва да прави когато уринира и как да поддържа интимната си хигиена. Когато мие главичката на пениса си, трябва да издърпва препуциума, след което да измива със сапун и вода самата главичка и гънката на кожата. След това трябва да връща препуциума върху главичката.

 

бебе, пенис, грижа, препуциум

 

Каква грижа изисква обрязаният пенис?

 

Ако изберете да обрежете бебето си, най-вероятно процедурата ще бъде извършена в болницата на 2-3 ден след раждането му. Това може да се направи и по-късно – по време на първата седмица от живота му. Ритуалните обрязвания обикновено се правят през втората седмица от живота на бебето.

 

След обрязването, главичката на пениса се покрива със стерилна марля и вазелин. Обикновено марлята изпада при първото уриниране на бебето. Някои педиатри препоръчват поставянето на марлички до пълното заздравяване на пениса, а други твърдят, че това не е необходимо.

 

Независимо какво решите да правите, поддържайте интимната зона на бебето си колкото е възможно по-чиста. Ако по пениса попаднат изпражнения, измийте го с топла вода и сапун.

 

Четете още: Бебешки косопад

 

• Какво да очаквам?

 

Върхът на пениса може да изглежда зачервен през първите няколко дни. Можете да забележите и жълта секреция. И двете неща са индикатор, че раната заздравява нормално и би трябвало да изчезнат в рамките на седмица.

 

• Кога трябва да се обадя на педиатъра?

 

Ако зачервяването не изчезне, забележите оток или се образуват рани с жълта коричка, които съдържат мътна течност, най-вероятно се е развила инфекция. Това не се случва много често, но ако все пак се случи се обадете на педиатъра си.

 

бебе, пенис, грижа, препуциум

 

• След заздравяване на раната от обрязването

 

Обикновено след заздравяване на раната от обрязването не се изискват допълнителни грижи за пениса. В някои случаи е възможно част от препуциума да остане. Ако това се случи и при вашето бебе, трябва внимателно да го издърпвате при къпане. Оглеждайте върха на пениса при къпане и следете дали е чист.

 

Ако обрязването не е извършено през първите 2 седмици (най-често това се случва по медицински причини), обикновено то се отлага с няколко седмици или месец. Грижата за пениса при отложено обрязване е абсолютно същата. 


Подобни статии: