Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Изми ли си ръцете?

#

“Изми ли си ръцете?”

 

Колко често детето ви чува този въпрос? Вероятно много. Важно е детето ви да знае защо постоянно чува тази фраза, защо е толкова важно да мие ръцете си. Ето и какво трябва да му кажете, а в случай, че може да чете, нека само прочете тази статия.

 

Измиването на ръцете е най-добрият начин да спреш разпространението на микробите. Помисли си за всички неща, които докосна днес – телефона си, тоалетната, дръжката на асансьора, парите си, седалката в автобуса и какво ли още не. В случай, че си играл навън, си се докоснал до още повече неща - пясъка, тревата, катерушките и т.н.

 

Както и да е минал денят ти, със сигурност си бил в контакт с микроби. Много лесно и неусетно можеш да пъхнеш ръка в устата си – замисли се колко често докосваш храната си с ръце, дори когато става дума за една ябълка.

 

ръце, изми, дете, микроби

 

Не можеш да носиш гумени ръкавици цял ден, но можеш да миеш ръцете си редовно. Така микробите нямат шанс да се разпространят и да те разболеят.

 

И така, кога е задължително да миеш ръцете си?

когато ръцете ти са мръсни (логично, нали?)

винаги преди хранене или пипане на храна, например ако помагаш на мама с приготвянето на вечерята

след като си използвал тоалетната

след като си духал носа си или си кихал и кашлял

след като си пипал домашни любимци или други животни

след игра навън

преди и след посещение на болен роднина или приятел

 

Четете още: Безопасно каране на колело - част 1

 

След като вече знаеш кога и защо е важно да миеш ръцете си, е много важно да разбереш и как точно да го правиш, за да са наистина чисти всеки път. Запомни тези съвети и ги прилагай ежедневно:

 

Използвай топла вода

 

Не използвай студена или гореща вода, когато миеш ръцете си.

 

ръце, изми, дете, микроби

 

Използвай какъвто искаш сапун

 

Някои сапуни имат сладни форми, ярки цветове и страхотен аромат. Някои сапуни са течни, други антибактериални, но общо взето – какъвто сапун е предоставен на мястото, на което си миеш ръцете – използвай го.

 

Направи пяна

 

Направи пяна и я разнеси от двете страни на ръцете си, по китките и между пръстите си. Не забравяй да измиваш добре и ноктите си. Това е едно от местата, на които се събират микроби. Измивай повече от 10-15 сек. ръцете си. Това е приблизително времето, за което ще изпееш 2 пъти бързо „Честит рожден ден“ или веднъж, но с правилното темпо. Та защо да не попееш малко?

 

Четете още: Грижа за детската кожа през лятото

 

Изплакни ръцете си добре

 

Изплакни ръцете си така че да не остане никакъв сапун по тях. След това старателно ги подсуши с чиста кърпа. 


Подобни статии: