Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да се пребориш със стреса?

#

Всеки понякога е стресиран. Стресът е нещо напълно нормално, но влияе различно на различните хора. Освен това хората се освобождават от него по различни начини. Възрастните често забравят, че стресът влияе и на децата. Разликата е, че децата все още не са наясно как да се справят с него.

 

Крещенето, удрянето на някого или на стена, няма да реши много и надали ще те успокои особено. Има други начини, чрез които ще ти е по-лесно да се справиш със стреса, като например да поговориш с някой, на когото имаш доверие. Той може да ти помогне да намериш решение на проблема или поне да се почувстваш по-добре. Ето и как да се справиш със стреса, като следваш тези 5 стъпки:

 

стрес, дете, подкрепа, емоции

 

1. Потърси подкрепа

 

Когато имаш нужда от помощ, потърси я от хората, на които можеш да имаш доверие и които са загрижени за теб. Говори с доверен възрастен, като родител, роднина или класната ти в училище. Не забравяй и приятелите си. Може би и те се притесняват за същия тест и имат подобен на твоя проблем. Може би техните родители са преминали през развод или им се налага да се справят със смъртта на домашния си любимец. Потърси подкрепа от тях.

 

2. Не оставяй емоциите си да те завладеят

 

Лесно е да оставиш чувствата да те превземат, когато си разстроен. Вместо това ги приеми и ги наречи с истинските им имена, например – „Ядосан съм!“. Помисли какво те кара да се чувстваш така. След това намери начин да се успокоиш и да преодолееш това чувство и да го изразиш. Може да направиш няколко дихателни упражнения, да слушаш музика, да пишеш в дневника си, да потичаш с кучето си. Отиди на разходка, карай колело, направи това, което ти помага да подобриш настроението си.

 

Четете още: 3 тайни на щастливите деца

 

3. Не се самообвинявай и самонаказвай

 

Много често, когато децата са стресирани или разстроени, започват да се самообвиняват за това, което се е случило. Това определено не е добра идея. Запомни, винаги има хора, които ще ти помогнат. Бъди добър със себе си и помоли за помощта и подкрепата, която заслужаваш, за да преминеш през ситуацията, която те стресира.

 

стрес, дете, подкрепа, емоции

 

4. Опитай се да решиш проблема

 

След като се успокоиш и потърсиш помощ от възрастен или приятел, време е да се заемеш с работа. Трябва да решиш проблема. Дори и да не можеш да се справиш с всичко, може би можеш да решиш поне част от него и парченце по парченце, нещата ще се наредят.

 

Четете още: Изми ли си ръцете?

 

5. Бъди позитивен

 

В повечето случаи стресът е временен. Може би в момента не ти изглежда така, ако си насред една изключително стресова ситуация, но запомни – стресът си отива, когато решиш проблема или започнеш да работиш за неговото решение.

 

стрес, дете, подкрепа, емоции

 

Тези стъпки не са магически и може би ще се наложи да повториш някои от тях повече от веднъж, но наистина работят. Ако можеш да останеш позитивен и дори и насила, се накараш да се позабавляваш малко, ще се почувстваш много по-добре.


Подобни статии: