Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Родителите влияят ли на детските амбиции?

#

Децата често се стремят да станат като родителите си, по един или друг начин. От ранна детска възраст до тийнейджърските си години, а понякога и по-късно, те са силно повлияни и се ръководят от действията и поведението на своите родители.

 

Децата се възхищават на родителите си и се стремят да им угаждат, както и да бъдат приети от тях на всяка цена. Това взаимодействие определя не само тяхната личност, но и амбициите им.

 

Родителите определят децата си до такава степен, че те могат в крайна сметка да се превърнат в модел за подражание и оформят мечтите и стремежите на малките.

 

Непостигнати родителски амбиции

 

Често родителите подсъзнателно използват това влияние и власт над децата си, за да изпълнят своите собствени нереализирани амбиции. Това може в някои случаи да „бутне“ детето в област, в която и то би могло да открие призванието си.

 

дете, родители, амбиции

 

В други случаи обаче, може да му попречи да проучи области и да открие големия си талант. Нереализираните мечти на родителите могат да насърчат таланта на детето, но могат и да потиснат изцяло неговия истински потенциал. По този начин родителите могат да направят децата си нещастни, като не им позволяват да се занимават с истинските си интереси.

 

Четете още: Как да накарате детето си да се интересува от училище?

 

Желанията на детето

 

Разбирането на желанията на детето и подкрепата от страна на родителите, може да помогне то да намери целта си. Това е от решаващо значение.

 

Децата трябва да оформят своите собствени амбиции и родителите играят главна роля в това, като им дават пространство и свобода. Също така трябва да оценят техните таланти, наклонности и вкус.

 

дете, амбиции, родители, свобода

 

Родителите трябва да поставят своите стремежи настрана и да насърчат детето си да избере свой собствен път, позволявайки му да се развива, да изгражда собствена личност и ефективно да оформи своя собствена същност.

 

Значението на самочувствието

 

Детето трябва да може да изрази себе си и да достигне пълния си потенциал в избраната от него област, но това ще се случи само, ако е достатъчно самоуверено. Родителите отново играят жизненоважна роля в насърчаването на тяхното дете да расте уверено и силно, като признават значението на неговите желания и оценяват неговите цели.

 

Четете още: Щастливо ли е детето ви в училище? 

 

Вместо да подчертават своите собствени желания, свързани с бъдещето на детето, родителите трябва да насърчават детето си да развива собствената си личност и да остане вярно на своите лични стремежи и желания.

 

желания, дете, стремежи, амбиции, родители

 

Стремежите

 

Въпреки че родителите винаги безспорно ще влияят на детските амбиции, то те трябва да осигурят на своето дете нужното пространство, за да може децата да постигнат собствените си желания и да имат възможността да блеснат.

 

Родителите трябва да предложат множество стимули, както и да помогнат на децата да открият областите, които са им интересни, привличат ги и им се отдават.

 

Определянето на целите и бъдещето на детето трябва да бъде екипно начинание.

 

Снимки: BC Gov Photos Foter.com


Подобни статии: