Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Баби и дядовци на дистанция

#

В наши дни много често бабите и дядовците живеят далеч от внуците си. Не през девет планини в десета, ами през девет държави в десета - на поне 2 полета разстояние. В такъв случай как детето ви може да има добра връзка с баба и дядо при положение, че те живеят толкова далеч?

 

Вярно е, че може да се окаже трудно за членовете на семейството да поддържат близки отношения с роднините, особено децата, за които „далеч от очите, далеч от ума“ обикновено е начин на живот. Днешните баби и дядовци обаче имат предимство – един куп високотехнологични варианти за поддържане на връзка.

 

Предложете на родителите си да си вземат уеб камера и компютър, в случай, че все още нямат. След като те вече са се оборудвали, опитайте някои от следните предложения.

 

баби, дядовци, дистанция, дете, връзка, скайп

 

Уговорете Скайп срещи

 

Дори възрастните хора да не са компютърно грамотни, все пак лесно могат да усвоят основни познания по Скайп. Когато между семействата е налице дистанция, Скайп срещите могат да се превърнат в очакван момент за децата и за родителите ви – да видят лицата си, да чуят гласовете си, да си поговорят. Разбира се, не е необходимо да говорите само по график. Спонтанните Скайп разговори, за да покаже вашия малчуган новата си топка на баба и дядо например, ще се отразят прекрасно и на двете страни.

 

Поддържайте присъствието на родителите си у дома

 

Баба и дядо трябва да присъстват в живота на детето ви. То трябва да вижда лицата им. За целта сложете цифрова или обикновена фоторамка със снимки. Можете да изберете снимки, на които баба и дядо са с внучето си и се радват на прекрасни мигове заедно. Можете да разказвате на детето си истории за баба му и дядо му по стари снимки, както и собствените си спомени от детството.

 

Четете още: Когато бабата и дядото глезят детето ви

 

Времето за лягане

 

Помолете родителите си да запишат как разказват любимите приказки за лека нощ на детето ви. След това пуснете приказката на детето си преди лягане, а може да послушате и заедно. Ако детето ви предпочита само вие да му четете преди лягане, то послушайте приказките на баба и дядо през деня.

 

баби, дядовци, дистанция, дете, връзка, скайп

 

Дайте им главна роля

 

Дори и разделени от дистанцията, бабите и дядовците могат да изглеждат сякаш живеят на съседната улица, ако детето ви опознае техния дом. Накарайте ги да покажат на вашия малчуган цялата къща, снимайки на видео различните стаи и разказвайки за предметите в тях. Филмчето им вероятно няма да е достойно за Оскар, но за вашия малък любопитко ще е изключително интересно и вълнуващо да види кухнята, хола и банята на баба. Ако родителите ви имат двор, нека включат и него в записа, а защо не и квартала? Така при следващото си посещение, детето ви ще се чувства много повече у дома, тъй като обстановката ще му е позната.

 

Четете още: Изграждане на връзка с баба и дядо

 

Разбира се, технологиите не са единственият начин баба и дядо да бъдат наблизо. Те винаги могат да изпратят писмо или колет с изненади на внучето си по старомодния начин. Предложете на родителите си, ако нямат нищо против, всеки месец да изпращат нещо интересно на вашия малчуган. То ще оцени всяко лакомство, книжка или дребна играчка, идващи директно от къщата на баба.

 

Снимки: rich115, timothymeaney, foilman, carolynhack Foter.com


Подобни статии: