Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как родителите да прекарват повече време насаме?

#

Средностатистическата двойка, прекарва време заедно и насаме едва 15 мин. дневно. Всъщност всички познаваме и двойки, на които са им достатъчни и 14 мин. или дори предостатъчни.

 

Нищо не се отразява на това време заедно на двойката така, както присъединяването на трети член в семейството – бебето. Децата наистина могат да променят взаимоотношенията на родителите. Възможно е човек да се почувства сякаш тича в малка детска стая нон стоп с някой, с когото до скоро е имал романтична и чувствена връзка.

 

Като добавим и работата и задълженията, е доста лесно човек да попадне в състоянието на „стандартен родител“, който страда от хроничен дефицит на време. Приоритет на родителите е да прекарват време с децата си, всичко останало остава на заден план. Времето на родителите насаме рязко намалява, но уж количеството няма значение. Това обаче не е така.

 

време, двойка, дете, бебе, насаме, родител

 

Съществуват стратегии, които двойките могат да приложат, за да се справят с това и да имат повече време един за друг. Например, могат да отделят време насаме веднага след като се приберат у дома след работа.

 

Повечето от родителите, до толкова се фокусират само върху детето, че то застава между тях. Проблемът е, че дори, когато родителите останат насаме, те продължават да говорят само за детето и какво се случва с него.

 

Вижте още: Как да изградим здравословна връзка?

 

От време на време може да поставяте правило да говорите само за себе си, за вас, за връзката ви и нищо за децата, поне за един час. Това със сигурност ще ви се отрази добре. А и в крайна сметка, ако се замислите, на децата ви нищо няма да им се случи, ако в продължение на 1-2 часа не ги споменавате, нали?

 

време, двойка, дете, бебе, насаме, родител

 

В супер натовареното си ежедневие, може наистина да се окаже, че свободното ви време е много ограничено. В такива моменти, няма нищо лошо в това да поискате помощ. Обърнете се към бабите и дядовците, лели и чичовци и като цяло близки хора, които могат да ви отменят за няколко часа. Те самите ще се радват да прекарат малко време с бебето, а за вас това ще е идеален момент да отдъхнете.

 

Вижте още: Как бебето променя брака ви?

 

Всеки човек има нужда от личното си пространство, приятелите и хобитата си. С родителството обаче, се повишават и отговорностите. Трябва да приемете, че срещите с приятели след работа, разходката в мола с приятелка или ходенето на риболов с момчетата, ще трябва да се разредят, за сметка на времето с половинката. Това време е изключително важно за вашите отношения. Така че – приоритизирайте го.

 

Правете си срещи. Отделяйте една вечер в седмицата, в която да отидете само двамата на ресторант. Оставете бебето при баба и дядо и отидете да разпуснете сами.

 

време, двойка, дете, бебе, насаме, родител

 

Срещите навън ще ви накарат да се чувствате сякаш сте се срещнали преди месец. Освен това ще имате повод да се гримирате и да си направите прическа, да не говорим, че през седмицата ще имате мотивация: „Хей, да става по-скоро петък, че със съпругът ми ще излизаме… “.

 

Вижте още: 5 начина да запазите искрата в дълга връзка

 

И най-вече – правете секс. Това че имате бебе, не означава, че трябва да оставите сексуалния си живот за след 7 г., когато детето ви стане 1-ви клас, напротив. Редовният сексуален живот ще ви накара да се чувствате по-близки от всякога, по-спокойни и обичани, така че не го пренебрегвайте. Намирайте време за това приятно занимание поне 2-3 пъти седмично.

 

Снимки: Miroslav Petrasko (hdrshooter.com), Zorah Olivia, Jerad Hill Photographer, Michal Rosа Foter.com


Подобни статии: