Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Съдбата на твореца – съзнателен избор или предопределение

#

Автор: Павлин Петров

 

Художник и председател на МАБИС

/Международна асоциация за българско изкуство по света/

 

Какво превръща човека в творец? Може би копнежът му да създава, да твори, да претворява душата си в платна, строфи, петолиния.... А може би е усета му да прави всичко това с хъс, вяра и безусловна отдаденост?!..

 

Някои приемат този земен път за предопределение, за неизбежност, която определя посоката на живота им. Но аз вярвам в изконното право на избор на всеки от нас и в необходимостта на някакъв етап от живота си да направим такъв избор, който да бележи цялото ни битие до края на земните ни дни. Много искам да вярвам, че за повечето хора този избор е съзнателен и добре обмислен, че не е плод на някакви моментни, стихийни емоции и след време няма да се окаже бреме за направилия го. Казвам го, защото аз направих именно такъв съзнателен избор и нито за миг не съжалих за него.

 

Павлин Петров  - Художник и председател на МАБИС

 

Дарбата на твореца е и трябва да си остане Благословия, независимо дали човекът ще избере да й се посвети изцяло, или ще я пренебрегне, отделяйки й от време на време някой и друг откраднат час от сивото, забързано ежедневие. Но по - добре изкуството да си остане нечия забранена любов, отколкото да се превърне в проклятие. Съдбата на твореца по право не е лесна, но пък е прекрасна и дава толкова много възможности за развитие във всеки житейски аспект. Изкуството, заредено с позитивизъм и дълбоки внушения не оставя равнодушен никой, докоснал се до него.

 

Вярвам, че именно творците са онази есенция на човешкия дух, която намира ярко проявление най – вече във времена на духовна криза, в каквито живеем сега. То е своеобразна пътеводна светлина, която ни сочи пътя през тъмнината на неверието, пошлостта, липсата на ценности и желание за промяна. То е тази нишка, която ни връща към живителните сокове на родовите ни корени и ни дава повод да се гордеем, че ме българи. Не веднъж съм се вълнувал искрено, когато видя радостта и гордостта в очите на хората, дошли да видят изложбата ми „Глаголица и прабългарски руни”, от това, че са българи, че са славяни. Най – силно и дълбоко ме докосва обаче реакцията на децата – те са толкова чисти, неподправени и с такъв искрен интерес разглеждат непонятните за тях знаци и символи, а някои от тях дори се опитват да ги изписват още там пред самите картини. Дори само заради мигове като този си струва да си творец и да създаваш изкуство.

 

Павлин Петров  - Художник и председател на МАБИС

 

Може понякога да се чувстваме различни, неразбрани, отричани, може да ставаме прицел на нечия злоба и безсилие, но както казваше Стив Джобс, промяната идва от лудите, от бунтарите, от кръглите пирони в квадратните дупки, които разбиват всички нелепи и ненужни рамки и ограничения с едничката цел да променят този свят към добро и да заживеят в него, щастливи, че са избрали да бъдат творци в този си живот!

 

Повече информация за МАБИС може да откриете на: www.iabaw.org

Снимки: Павлин Петров /личен архив/


Подобни статии:

Коментари:

  1. Art Manager каза:

    Още за художника Павлин Петров и неговото изкуство можете да откриете на сайта му: www.pavlinpetrov.com