Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Какво е ИКСИ?

#

ИКСИ е процедура, която е модификация на ин витро оплождането. При ин витро оплождането, след изваждането на яйцеклетките, сперматозоидите сами оплождат яйцеклетките, т.е. разчита се на спонтанното оплождане между двете полови клетки.

 

В някои случаи сперматозоидите са малко на брой, слабоподвижни или твърде слаби. Възможно е да се наблюдават заедно всички гореизброени аномалии. Тогава, с помощта на силен микроскоп и уред, прикрепен към него (микроманипулатор), се хващат една яйцеклетка и един сперматозоид и се осъществява тяхното сливане.

 

Четете още: Какво представлява ИКСИ процедурата и кога се прилага? (ВИДЕО)

 

Същата процедура се прилага и при мъже със запушени семепроводи, но запазена продукция на сперматозоиди. При тях липсват сперматозоиди в еякулата и се налага - под упойка - да се пунктира тестиса и от там да се извадят сперматозоидите.

 

ИКСИ, асистирана репродукция, микроскоп

 

ИКСИ се прави и при добри спермограми, но с установена несъвместимост между партньорите или при т.нар. неизяснен фактор, т.е. когато няма видим проблем в изследванията и на двамата, а проблемът е от години. ИКСИ може да се прилага и след неуспешен първи опит за ин витро, когато не се случва спонтанното оплождане на половите клетки. 

 

Четете още: Началото на живота – тайните под микроскоп (ВИДЕО)

 

Практически, за жената, подлагаща се на ИКСИ, усещанията са същите като при процедурите за ин витро оплождането. Тук разликата е само в работата на ембриолога.

 

Може ли да възникне някаква опасност?

 

Това е много често задаван въпрос – дали при наличието на малко сперматозоиди няма опасност да се роди дете с увреждания. Първото бебе, заченато чрез ИКСИ се ражда през 1992. Днес тази процедура се прилага повсеместно по цял свят, като учените са категорични - не се наблюдава покачване на заболяемост, смъртност и вродени аномалии при децата, заченати по този начин.

 

Статията е любезно предоставена от: www.iskambebe.bg

Снимка: Instituto Bernabeu, IITA Image Library Foter


Подобни статии: